Fájl feltöltés, FTP csatlakozás – képekkel


 • Share on Google+

Itt, a Gyümölcstárhely ügyfélszolgálatán nap mint nap felteszik nekünk a kérdést: “Hogyan tudok fájlokat feltölteni a tárhelyemre?

Erre én legtöbbször úgy kezdem a válaszom, hogy “cPanel felületen keresztül, a http://start.webonic.hu oldalon belépve a File Manager segítségével, vagy FTP-vel…”

Azt hiszem, így visszaolvasva nem is csoda, hogy az emberek javarészt visszakérdeznek, hogy “ez pontosan micsoda?”.

Ez pontosan micsoda?

Ez pontosan micsoda?

Teletettem idegen szavakkal a válaszomat, és tökéletesen átérzem azok helyzetét, akik ezt nem értik. Legtöbb ügyfelünk nem szakember, és nem is várjuk el, hogy mindenki értsen ehhez.

Magam is bajba kerülök, ha az autószerelő megosztja velem, hogy probléma volt a szimeringgel és miként hónolta a hengert…

Azt hiszem az autószerelőt nem kérhetem meg arra, hogy képekkel, blogbejegyzésben mutassa meg, mit is csinált az autómmal, de én szívesen megmutatom nektek, hogyan csatlakozom FTP-n, illetve miként töltök fel fájlokat pár kattintással a tárhelyemre.

Tarts velem.

Tarts velem.

I. File Manager

Elsőként a File Managert szeretném bemutatni, mert igazán egyszerű, és csak internet szolgáltatásra, no és persze egy tárhelyre lesz szükség, ami jelen esetben cPanellel használható.

1. Először is belépek a tárhelyem vezérlőpultjára, a http://start.webonic.hu oldalon keresztül a domain nevemmel, és a hozzá tartozó jelszavammal, így:

Belépés a http://start.webonic.hu oldalon keresztül.

Belépés a http://start.webonic.hu oldalon keresztül.

2. Ezt követően a File Manager ikonra kattintva belépek a tárhelyemen lévő fájlok, mappák kezelőfelületére:

File Manager

File Manager

3. És végül elkészítem a fájlt, mappát, vagy éppen feltöltöm a feltölteni valómat a legfelső sorban lévő ikonok segítségével:

Ikonok, melyek segítenek fájlt, mappát létrehozni, feltölteni, menedzselni.

Ikonok, melyek segítenek fájlt, mappát létrehozni, feltölteni, menedzselni.

 

Ezekkel értelemszerűen mindenfélét lehet csinálni, például:

 • fájlt, mappát létrehozni
 • feltölteni
 • szerkeszteni
 • jogosutságokat hozzáadni, vagy elvenni, és így tovább.

Hátránya, hogy csak egyesével lehet feltölteni fájlokat, viszont előnye, hogy nem szükséges hozzá semmilyen egyéb program letöltése, vagy ismerete. Ha valakinek például idegen az FTP, vagy jobb szeret ilyen szép grafikus környezetben dolgozni, szerintem kiváló lehetőség.

Jómagam elsőként ezzel kezdtem el dolgozni, majd amikor már megértettem minden csínját-bínját, és tudtam, mit szeretnék elvégezni, akkor tértem át ezzel a magabiztossággal az FTP protokoll használatára, ahol már egy gyakorlatiasabb, ám lényegre törőbb és gyorsabb lehetőség várt.

II. FTP – File Transfer Protocol

Az FTP program a fájlok hálózatokban történő megosztásában segít. Sokszor van szükség például arra, hogy különböző számítógépeken osszunk meg fájlokat, mappákat, vagy ugyanezt tegyük az interneten keresztül.

Erre a megosztásra nagyon jól működő segítség a Total Commander, vagy a FileZilla. Több hasonló program is létezik, de miután ezek a legismertebbek, a Total Commanderrel fogok most foglalkozni. A FileZilla használata ezzel teljesen megegyezik, csak a külleme más.

Irodai dolgozóként szerintem kevés olyan ember van, aki nem ismeri a Total Commandert. Jelen esetben a legnagyobb pozitívuma az, hogy ennek segítségével a nálunk bérelt tárhelyekhez is csatlakozni lehet.

Ennek előnye, hogy itt akár tömegével is fel lehet tölteni fájlokat, egyetlen mozdulattal. Igaz, itt csak a fájlok, mappák neveivel találkozunk, de ha valaki kicsit gyakorlatiasabb típus, és már dolgozott ilyennel, biztosan meg fogja szeretni, és szívesen használja majd honlapszerkesztésre is.

FTP

FTP

 

 1. Első lépésként elindítom a Total Commandert.
TotalCommander indító ikon.

TotalCommander indító ikon.

2. Megkeresem az FTP csatlakozás nevű ikont.

FTP kapcsolat ikon.

FTP kapcsolat ikon.

3. Ha nincs kihelyezve ilyen, akkor a Hálózat menüpontban is megtalálható az FTP kapcsolódás lehetősége.

FTP kapcsolat a Hálózatok menüpont alól megnyitva.

FTP kapcsolat a Hálózatok menüpont alól megnyitva.

4. Ekkor felugrik az alábbi ablak.

Új kapcsolat felvétele.

Új kapcsolat felvétele.

5. Az “Új kapcsolat” gombra kattintva előugrik egy újabb, itt már meg lehet adni a kapott hozzáférési adatokat.

Adatok megadása.

Adatok megadása.

Ami nekünk fontos:

Kapcsolat neve: ide megadhatok bármit. Én általában a domain nevem szoktam,  mert ha más is dolgozik ugyanazzal a programmal, tudni fogja, hogy az a kapcsolat melyik honlaphoz tartozik.

Kiszolgáló neve: ide kell beírni az ftp.domainnév.hu-t, ha a domin még nem regisztrálódott át, akkor a szerver IP címét, amit megadtunk a “Hozzáférési adatok” tárgyú levelünkben

Felhasználónév: a domain név első 5 karaktere, és egy szám, ezt korábban  kiküldtük neked a “Hozzáférési adatok” tárgyú levelünkben. Ide megadható a saját FTP felhasználód neve is, ha nem a fő felhasználóval szeretnél dolgozni.

Jelszó: Az FTP felhasználóhoz tartozó jelszó, fő felhasználó esetén ez megegyezik a cPanelhez tartozó jelszóval.

Adatok rögzítése.

Adatok rögzítése.

6. Ha minden jól ment, az OK gombra kattintva már a tárhelyen is vagyunk.

Tárhely fájljai a jobboldalon.

Tárhely fájljai a jobboldalon.

7. Ha valaki nem járatos a mappa/fájl létrehozása, másolása, szerkesztése ügyében, és azok billentyűkombinációik rengetegében, annak a legalsó sáv remekül segítségére lehet.

Alsó sáv, fájl, mappa létrehozása, másolása, szerkesztése céljára.

Alsó sáv, fájl, mappa létrehozása, másolása, szerkesztése céljára.

Amikor a főoldalt szeretnénk szerkeszteni, akkor a public_html mappán belül kell majd dolgoznunk. Ha pedig egy al-, vagy plusz domainhez tartozó oldalt szeretnénk szerkeszteni, akkor a public_html-en belül a domainünkhöz megadott mappába kell belépni.

A többi mappát inkább bízzuk a szakemberre 🙂

 

 • Tibor
  Válasz
  Szerző
  Tibor

  A bejegyzés kiegészítéseként hozzátenném, hogy a tárhely biztonsága érdekében az FTP kapcsolódási adatok megadásakor a jelszavunkat ne írjuk be automatikusan, hanem minden kapcsolódásnál kézzel töltsük ki. Ezt nekem is az Ügyfélszolgálat javasolta 🙂

  • Ági
   Válasz
   Szerző
   Ági

   Köszi, Tibor a kiegészítést!

 • Evenich András
  Válasz
  Szerző
  Evenich András

  Total Commandert esetében volt egy időszak, hogy a nem legális verzióknál olyan vírust tartalmaztak amik akkor lettek aktívak amikor felléptek az ftp-vel egy tárhelyre. A következménye az lett, hogy károsnak minősítette a Google weboldalt amit piros figyelmeztető ablakban tette meg, és a Google találati listájában is külön figyelmeztette a látogatókat, hogy az adott oldallal nincsen rendben valami. Ezért is érdemes jogtiszta vagy legalább nem crakkelt szoftvereket használni. Érdemes erre is figyelni ha ezt a programot használunk ftp-re.