Nyílt Nap #1 – a mikrofonnál: Gergő


  • Share on Google+
Csak bátran!

Csak bátran!

1. Katona Tamás:
Ha esetleg kicsit messzebbről, vidékről jelentkezne egy ember hozzátok munkára, az nem jelent gondot nektek?

Gergő:
Erre a kérdésre szerintem Dávid fog pontos választ adni, de volt olyan munkatárs, aki 25km-ről járt be és volt, aki 60-70km-ről.

2. Harvay Péter
Hol vannak a szervereitek és milyen paramétereik vannak (proci, ram)? Azok a csomagok, amelyeket kialakítottatok hogy kapják az erőforrásokat? Milyen Linux-ot használtok?

Gergő:
Szervereink a BIX Victor Hugo utcai épületben vannak – nagy valószínűséggel, ugyanis még soha nem láttam őket 🙂 – az Integrity Kft. szervertermében. Hogy milyenek? Itt megtalálod a fontosabb paramétereket: https://webonic.hu/tudasbazis/szerverek Az erőforrások elosztását a CloudLinux segítségével végezzük, ami a CentOS egy módosított változata.

3. Torsa Bálint:
Jó reggelt Gergő! Mi az első dolog amire gondolsz, mikor elindulsz az irodába? Vagy milyen érzés fog el?

Gergő:
Ha most indulok el, talán még nem fogok elkésni. 🙂 Viccet félretéve, mindig van megoldásra váró probléma. Ilyenkor mire elindulok, már rég ezen agyalok, s meg szoktam tervezni magamban az aznap elvégzendő feladatokat. Általában közbejön valami, de ettől szép az élet: hirtelen kell reagálni a problémákra.

4. Torsa Bálint:
És hogy ne csak emocionális oldalról legyen kérdésem, van-e lehetőség a munka mellett/közben belefolyni, betekintést nyerni azokba a munkákba, amiket a többiek végeznek?

Gergő:
Nagyjából igen. Mivel gyakorlatilag 1-1 asztal választ el minket és a ticket rendszer is közös, így mindenki sejti, hogy a másik éppen mivel foglalkozik. E mellett minden héten van egy összefoglaló levél, amit mindenki megkap, és a múlt héten elért célok, illetve a mostani hétre tervezett dolgok benne vannak.

5. Torsa Bálint:
A problémák megoldása milyen munkafolyamat szerint történik? Ticketing rendszerben, vagy más módon? Mennyi az átfutási idő alap esetben?

Gergő:
Ticket rendszerünk van. Minden probléma az ügyfélszolgálaton keresztül fut be (e-mail, telefon) és ők osztják el a megfelelő helyre az egyes problémákat.

6. Torsa Bálint:
Hallgattok zenét munka közben?

Gergő:
Természetesen, nálam éppen Led Zeppelin szól, Katáéknál pedig szerintem a Fezen rádió.

7. Torsa Bálint:
Minden ügyfelet ugyan úgy kezeltek, vagy létezik kiemelt státusz? Tippelem, hogy mindenki kiemelt, de azért jobb tudni.

Gergő:
Minden probléma egyformán fontos. Jelentkezik valaki, hogy nem megy a levelezése. Aztán érkezik egy levél, hogy a leírás alapján nem tudja létrehozni az e-mail címet, mert a 3-as pont nem világos, segítsünk neki. Egy harmadik ügyfél jelzi, hogy feltörték az oldalát, állítsuk vissza biztonsági mentésből. Mind a három fontosnak tűnik. Ha 10 embert megkérünk, hogy rendezze ezeket a feladatokat fontosság szerint, 6 féle megoldást kapunk, a lehetséges 6-ból. Vagyis mindenkinek más a fontos. E miatt nincs fontossági sorrend nálunk, a beérkezés sorrendjében oldjuk meg a feladatokat.

8. Torsa Bálint:
Hétvégi, esetleg éjszakai ügyelet is van? Nem feltétlen arra gondolok, hogy bent az irodában, inkább telefonon,email-ben.

Gergő:
Bizony van: 24/7/365 rendszerfelügyelet. Monitorozó szervereink soha nem alszanak, szolgáltatási hiba esetén értesítik az aktuális ügyeletest, aki a lehető leghamarabb megkezdi a hiba elhárítását.

9. Torsa Bálint:
A beérkező kéréseket és problémákat az adott területtel foglalkozó ember priorizálja, vagy eleve úgy adjuk át, hogy előszűrtük?

Gergő:
Minden az ügyfélszolgálaton keresztül jut el a megfelelő emberekhez. Oda fut be, ők osztják szorgalmasan szét.

10. Torsa Bálint:
Van olyan kérés, aminek a megvalósításán el sem gondolkodtok?

Gergő:
Biztos van, de az elmúlt 3,5 évből nem tudok ilyet felidézni. Az ügyfelek által írt kérések és ötletek legtöbbször már előkerültek korábban és túl vagyunk az ötletelésen is. Ez nem azt jelenti, hogy nem foglalkozunk velük, sőt. Ha sokszor kerül elő egy ötlet, akkor abból tudjuk, hogy minél előbb meg kellene valósítani, mert fontos lehet.

11. Torsa Bálint:
Hány avantgarde művész kell egy villanykörte kicseréléséhez?

Gergő:
🙂 Az avantgárdról és a villanykörtéről eszembe jutott egy Fábry poén, mely a Vietnámi balzsam című előadásában volt. “Tibi néni” volt az egyik első dadaista, ugyanis elkészítette a suba lámpaernyőt, melyen 1 lux fény sem hatolt át. http://www.youtube.com/watch?v=iP86B3LFDZs

12. Balatoni Tamás:
Szakmai továbbképzést is vállalnál, ha fejlődni akar az ügyfélszolis?

Gergő:
Van az a pénz 🙂 Egyébként itt, a Gyümölcstárhelyen belül, hozzátartozik a munkámhoz a magyarázás, tanítás. És szerintem előbb-utóbb eljutunk oda is, hogy néhány technikaibb jellegű blogbejegyzéssel a nagyérdeműt is megörvendeztessem.

13. Tamás Varga:
Hány hülye kérdést kell feltenni külön postban, hogy bannoljátok a postolót?

Gergő:
Ááááá, eddig semmi durva nem érkezett.

14. Tóth Mihály:
Sok KOMOLY eset volt amikor támadták vagy feltörték egyik szervereteket? Ha igen ilyenkor mennyire kemény a helyzet? Azonnal megoldható vagy fejfájás? Volt hardverhiba is? Ha igen mennyi idő alatt oldódott meg? :-)))))

Gergő: Néhányra emlékszem, a konkrét szerver feltörés ritka, a támadás annál gyakoribb, de eddig szerencsénk volt. Kopp-kopp-kopp. Emlékeim szerint kb. 1 napba került a visszaállítás és a biztonsági rés befoltozása. Hardverhiba is előfordul, legtöbbször a diszkekkel kapcsolatos a probléma. Az utóbbi évek statisztikái alapján mindig 99,9% feletti a rendelkezésreállásunk. 2012-ben például 99,97% volt, ami azt jelenti, hogy a 17 ügyfél szerverünk összesen kevesebb, mint 3 órát állt.

 

Hétfőn (01.28.) Katától (rangidős ügyfélszolgálatosunktól), jövő szerdán (01.30.) pedig Dávidtól (a Gyümölcstárhely ügyvezetőjétől) lehet majd kérdezni. Bármit.

Az álláshirdetés erre van: https://webonic.hu/blog/technikai-ugyfelszolgalatost-keresunk-2013/
Jelentkezési határidő: 2013. január 31., csütörtök 23:59