8 csepp a tengerben, ami sokat számít szörfözés közben


 • Share on Google+

Találós kérdés! Mire gondoltunk?
Dolgozunk rajta, szórakozunk vele, tanulunk ezen keresztül, kommunikálunk, informálódunk a napi hírekről. A világ CO2 kibocsátásának 5%-áért felelős, és az összes felhasznált energia 2% az üzemeltetésére megy el. No, van tipped mi ez?

Valószínűleg már rájöttél, hogy az internetről van szó.

Egy korábbi cikkünkben írtunk már róla, hogyan tudod zöldebbé tenni honlapgazdaként az internethasználatot. Ha úgy érzed, hogy felhasználói oldalról is szívesen tennél hasonló lépéseket a környezetvédelem, a megtakarítás vagy a hatékonyságod növelése miatt, olvass tovább, mert most az energiatakarékosabb böngészéshez adunk néhány tippet.

1. Internetezz kevesebbet!

Magyarországon egy évvel ezelőtt például egy átlagos internetező felnőtt 207 percet tölt a világhálón naponta! Ez ahhoz képest, hogy mennyi szabadidővel rendelkezünk óriási szám. Használd néha napján a világhálót tényleg csak a legszükségesebb időpontokban.

2. Válassz takarékosabb böngészőt!

Általában nem a böngészők energiahatékonysága alapján választunk, pedig úgy tűnik, jelentős különbség van a programok között a felhasznált energia szempontjából is. Egy 2011-es teszt szerint például Windows 7 alatt az Internet Explorer 9 megelőzte a többi gyakran használt böngészőt energiamegtakarításban. A tesztet itt olvashatod el részletesen. Mac-re egyébként a szakértők a Safarit ajánlják, okostelefonon pedig az Opera Mini teljesít leghatékonyabban.

Gondolj bele, mennyire jó érzés például, ha több időt tölthetsz irodán, épületen kívül, mert tovább bírja a notebookod akkumulátora!

bongeszok

3. Tiltsd le a flashek azonnali megjelenítését a böngésződben!

A villódzó reklámok, flash bannerek nem csak idegesítőek, de a megjelenítésük jelentősen megdobja az energiafelhasználást is. Mivel jócskán lassítják az oldalak betöltődését és nagyobb adatforgalmat is generálnak, érdemes őket kikerülni. A leggyakrabban használt böngészők felszerelhetők olyan kiegészítőkkel, amelyek a legtöbb flash animációt blokkolják. Én például évek óta használom erre a célra az Ad Block Plus nevű plugint. Meg is lepődöm minden alkalommal, ha más böngészőjén megnyitok egy egyébként reklámokkal teli oldalt.

4. Figyelj, ha felhőhöz kapcsolódsz!

A felhő alapú szolgáltatások (pl. sok e-mailszolgáltatás, online dokumentumkezelők, képgalériák, hang- és videómegosztók, Facebook stb.) optimálisabban kihasználják a szerverek kapacitását, ezzel az energiafelhasználásukat is csökkentik. Ugyanakkor a korábbihoz képest jóval nagyobb adatforgalmat is generálnak, mint előttük az internet bármikor. A Greenpeace szakértői szerint például a felhők energiafogyasztása 2020-ra megháromszorozódik majd.

Egyes felhőalkalmazások energiahasználata között is nagy a különbség. Míg egy 2012-es jelentés szerint az Apple és az Amazon az energiafelhasználásának 2/3-át nukleáris vagy fosszilis energiatermelésre építi, addig a Google és a Facebook közel 40%-ban megújuló energiákat használ. Ugyan ezek az oldalak nem helyettesítik feltétlenül egymást, mégis érdemes átgondolni, melyiket használjuk inkább, ha muszáj.

5. Használd kevesebbet a Youtube-ot!

Nem hangzik túl barátságos tanácsként, de érdemes tudni, hogy a videók, zenék online streamelése a világban lassan ugyanannyi energiát igényel, mintha cd-ről hallgatnánk a kedvenc lemezünket, dvd-ről néznénk a kedvenc filmünket. Előrejelzések szerint 2013-ra a Youtube energiafelhasználása például a 3 évvel korábbi 100-szorosára nő majd, és a világ teljes energaigényének 1 %-át ezen az oldalon keresztül használjuk majd el. És akkor a feltörekvő többi stream oldalról még nem is szóltunk semmit.

6. Szűrd jobban az információt!

 • Ha információt keresel, ne nyiss meg túl sok cikket, túl sok oldalt. Gondolj bele, a legtöbb ilyenkor megnyitott lapot később el szoktad olvasni? Ha elmented a könyvjelzők közé, visszatérsz hozzájuk? Ha túl sokat markolunk, nem csak az idő megy el vele, de közben az adatok is feleslegesen pattognak oda vissza a szerver és a böngészőnk között.
 • Ha a közösségi oldalakon sok időt töltesz, szűrd okosan a beállításokkal, melyik ismerőseid, melyik oldalak posztjait, azok közül is pontosan miket szeretnél látni a jövőben. Ha a számodra kevésbé fontos emberek hírei nem jelennek meg, azzal időt takarítasz meg. Ráadásul nem mászol falra a viccesnek szánt, de számodra fárasztó poénoktól, a kiscicás képektől vagy éppen a rengeteg tech cucctól. 😉 Az igazán fontos információknak ezzel együtt is el kell jutnia hozzád.
 • A levelezésedben is beállíthatsz szűrőket, amik alapján a leveleid egyből mappákba csoportosítva érkezhetnek. Így azonnal láthatod, mik az igazán fontos levelek, mik érnek rá jobban. Okosan beállított szűrőkkel nem kell többé több tucat levél közül kibogarásznod a lényeges üzeneteket.
 • Iratkozz le a ritkán vagy egyáltalán nem olvasott hírlevelekről! Ugyanis minden egyes levél elküldése annyi energiát igényel, amivel 4 g széndioxid jut a levegőbe. Ha úgysem olvasod el, spórold meg az energiát. A postafiókod is áttekinthetőbb lesz.
 • Ha teheted (mert a munkádhoz nem elengedhetetlen), olvass ritkábban hírportálokat. A cikkek szerzői ugyanis ügyesen manipulálnak a címekkel, hogy minél több cikket nyiss meg. De vajon tényleg mind érdekel?

info_szuro

7. Vigyázz jobban az (okos)telefonod energiafelhasználására!

Például lődd le a rezgő üzemmódot, kapcsold ki a telefont, ha alszol, állítsd le a wifit, ha nincs rá szükséged, minimalizáld az értesítések fogadását. Itt olvashatsz (angolul) 10 tippet, amivel csökkentheted a telefonod energiaéhségét.

Kíváncsi vagy, melyik oldal milyen mértékben használja a telefonod aksiját? Itt egy mérési összefoglaló róla.

8. Használd a telefonod környezettudatoságot segítő alkalmazásokkal.

Számos alkalmazás létezik, ami segíthet a mindennapokban rajta tartani a szemed az energiafogyasztásodon. Nem csak böngészés közben, hanem a háztartásodban, az irodádban is. Itt és itt találsz példákat, amik közül néhánynak itthon is biztosan hasznát veheted. (De csak okosan használd őket! Hiszen ezek a felhőalkalmazások is sok energiába kerülnek! lsd. 4. pont)

Ezeken kívül jó, ha tudod azt is, hogy az ingyenesen letölthető alkalmazások akár 75%-kal több energiát fogyaszthatnak el, mint a fizetős programok.

Ezek mellett még számos módon csökkentheted az internetezésre fordított energiát. Például az operációs rendszereden beállíthatsz energiatakarékos módot, csökkentheted a monitorod fényerejét, leállíthatod a nem használt, háttérben futó programokat. Ugyan az adatközpontok így sem állnak meg, de ha odafigyelsz, azzal példát mutatsz nekik is és a többi felhasználónak is. Arról nem is beszélve, hogy több időd és energiád marad másra is.

 • Józsi
  Válasz
  Szerző
  Józsi

  Jó nagy adag baromságot szedtetek össze, örülök hogy ezért még pénzt is kaptok. Biztosan ie9-et használtok ti is.

  • sopte
   Válasz
   Szerző
   sopte

   Kedves Józsi!
   Sajnálom, hogy nem találtál hasznos, sem érdekes információt a cikkben. Mi úgy gondoljuk, hogy fontos néha tudatosítani, mire mennyi erőforrást használunk el. Akkor is, ha esetleg más meggondolások miatt nem változtatunk minden szokásunkon. Te egyébként mire fordítanál szívesen nagyobb figyelmet, ha szeretnél takarékosabb lenni?

   (Az IE9 kapcsán pedig egy mérési eredményt hivatkozunk is. Egyébként mi sem ezt használjuk. Ugyanakkor azt hiszem, érdekes tény, hogy egyes böngészők más-más hatékonysággal működnek pl. az áramfogyasztás tekintetében is.)

   Ági,
   Gyümölcstárhely

 • Sümegh László
  Válasz
  Szerző
  Sümegh László

  Szép dolog az energiatakarékosságra felhívni a figyelmet, de a papír alapú információközlés, a felesleges autókázás nagyságrendekkel több energiát fogyaszt, s ennél nagyságrendekkel nagyobb problémát jelent. A felesleges, semmit sem érő, semmire sem jó divatcuccok vásárlása, a hedonista fogyasztói szemlélet sokkal komolyabban terheli az emberiséget. Ráadásul mi a fenének kéthavonta cserélni a mobiltelefont. Egyáltalán minek egy “átlagembernek” okos telefon. Haza megy az emberfia és megnézi az üzeneteit az otthoni gépén. A mobiltelefon telefonálásra és sms küldésre való. Az okos telefon meg arra, hogy a szolgáltatók “okos” csomagokkal minél több pénzt szedjenek be a polgároktól.

  • sopte
   Válasz
   Szerző
   sopte

   Kedves László!

   Igen, igazad van, hogy ha a böngészési szokásaink változnak is, az önmagában nem fogja nagyságrendekkel közvetlenül befolyásolni a fogyasztási szokásokat. Szerintem ugyanakkor ez a kérdéskör is segíthet tudatosítani, hogy érdemes odafigyelnünk, akár ilyen kis dolgokra is. A szokásokon változtatni szerintem nagyon nehéz csettintésre. Mindazonáltal hiszek abban, hogy az is nagy haladás lehet, ha kis lépésekben elindulunk egy jobb irányba.

   Mit tanácsolnál annak, akinek például hivatásából adódóan (pl. mert nem átlagember, hanem olyan vállalkozó, akinek a munkájához van nagy szüksége okostelefonra, aktívabb infokommunikációra) használja ezeket az eszközöket, de fontos számára az is, hogy ezeket ne pazarlóan alkalmazza?

   Ági,
   Gyümölcstárhely

 • stoppos
  Válasz
  Szerző
  stoppos

  A mobilnál látom értelmét, esetleg az újabb laptopoknál, amik eleve energiahatékonyan működnek. Viszont eléggé kellemetlen, hogy pont az ie9 és a opera a mobilon. Mobileszközökön nekem az opera volt a legkényelmetlenebb, az ie-t pedig hát izéna… 🙂