A macskáknak kilenc élete van. És a féltve őrzött dokumentumaidnak?


  • Share on Google+

Akár készítettél már biztonsági mentést az adataidról, akár nem, valószínűleg sejted, hogy a féltve őrzött fájljaid sokkal esendőbbek, mint a macskák a legenda szerint. Remélem, már te is beláttad, jobb lenne, ha legalább egy plusz másolatban is meglennének ezek a fájlok valami biztos helyen.

Ha még nem, olvasd el mielőbb ezt a korábbi bejegyzést, aztán folytasd itt.

De vajon mire kell figyelned, ha elhatároztad, hogy menteni szeretnél? Mik azok a lépések, amikkel könnyen, gyorsan, de biztosan összeszedheted azokat a dokumentumokat, amikre hosszú távon szükséged lehet?

Most, hogy közelít az adatmentés nemzetközi ünnepe, a World Backup Day (március 31.), összeszedtünk 9 tanácsot, arról, hogyan készíts adatmentést, ha fájdalommentesen akarod biztonságban tudni az elektronikus dokumentumaidat. Íme:

1. Tűzz ki egy határidőt vagy egy időkeretet a mentésre!

Ne legyél Pató Pál úr! Ne halogasd sokáig a mentést, mert akkor könnyen előfordulhat, hogy már késő lesz, mire elszánod rá magad.

Ha viszont egyszerre nem tudsz, vagy nem akarsz túl sok időt szánni a mentésre, akkor csináld apránként! Ahogy egy kacatokkal teli padlást sem kell egy szuszra kipakolni, a mentést is csinálhatod apránként. Ha naponta/hetente szánsz rá 15-30 percet, és mappáról mappára haladsz, akkor nem érzed majd, hogy egyszerre egy hegyet kell elhordanod. De fontos, hogy mihamarabb láss hozzá!

Ha megfogadod a többi tippünket, akkor ráadásul fájdalommentesen megleszel a nehezével.

NE legyél Pató Pál úr!

NE legyél Pató Pál úr!

2. Gondold végig, milyen típusú fájljaid vannak!

Fotók? Dokumentumok? Videók? Zenék? Játékok, amik relikviák? Marketinganyagok? A weboldaladhoz tartozó forrásfájlok? Aztán tedd fel a kérdést: Milyen gyakran lesz szükséged ezekre? Mennyi időnként fogsz rájuk nézni biztosan, hogy még rendben megvannak-e?

Ez azért fontos, mert ezek a szempontok segíthetnek kiválasztani az eszköz típusát, méretét, amire majd mentést készíthetsz.

3. Gondold végig hol, milyen eszközön, milyen mappákban tartasz fontos dokumentumokat, amikről nincs mentésed!

Készítsd magad mellé ezeket. Vagy ha külön adathordozón nincsenek ilyenek, skiccelj fel egy listát arról, hol, melyik mappában vannak fontos adatok. Aztán szisztematikusan haladj egyikről a másikra. Húzd ki a listáról azt, amivel már megvagy.

Készíts magad mellé mindent, amiről menteni szeretnél!

Készíts magad mellé mindent, amiről menteni szeretnél!

4. Kezdj menteni!

Ha már ezen a ponton tudod, hol fogod tárolni ezeket az adatokat, egyből menthetsz oda is. Ha nem, akkor készíts egy mappát a gépeden az aktuális dátummal, ahová bemásolhatod a menteni kívánt fájlokat. Érdemes azon belül kategóriákat, almappákat létrehozni, hogy eligazodj majd a rendezkedés után is.

5. Szelektálj!

Miközben végignézed az adataid, gondold át alaposan, tényleg mindenre szükséged van-e. Biztos, hogy kellenek a rossz minőségű fotók is egy sorozatból? Egy-egy zenét, videót, e-könyvet, kiadványt meg tudsz szerezni vajon később is bárhonnan?

Persze, a szelektálás időigényesebb, mint ha mindent ömlesztve másolsz, de hosszú távon megtérül. Amiben már most sem vagy biztos, hogy biztosan kell még, az később biztosan szemét lesz, ráadásul addig is fölöslegesen foglalja a helyet.

6. Fókuszálj a feladatra!

Vagyis foglalkozz a mentéssel! Ha jót akarsz magadnak, akkor nem hívod magad köré a családot, mikor mentesz. Ne most mutasd meg nekik a rég nem látott nyaralási, családi fotókat. Vagy, ha találsz a gépeden egy évekkel ezelőtti saját programozású játékot, ne kezdj vele játszani. Ha nem figyelsz erre, garantáltan órákra (vagy végleg) megakadsz a feladatod teljesítésében – hidd el, saját tapasztalat!

Azért persze örülhetsz annak, hogy előkerültek az életed régi kincsei. De ezt ráérsz később is megünnepelni, mikor már mindről van biztonságos helyen másolatod. 😉

7. Jegyezd fel, mikor mentettél!

Ugye tudod, hogy ha igazán tutira akarsz menni, akkor időről időre ismét mentened kell?

Mi kell ahhoz, hogy legközelebb már könnyebben és gyorsabban boldogulj az időközben keletkezett fájlokkal? Tudnod kell, miről van már tutira mentésed. Ha tudod a legutóbbi alkalom dátumát, akkor az annál régebbi dokumentumokra már nem lesz gondod.emlekezteto

8. Tartsd rendben a dokumentumaidat!

A jövőbeli mentéskor nem akarsz már órákat tölteni a válogatással? Akkor az új dokumentumokat érdemes egy FONTOS mappába egyből elmentened. Aztán már csak erről kell legközelebb mentést készítened.

És végül:

9. Ne hagyd magukra az adataidat!

Ellenőrizd a biztonsági mentésed időről időre, hogy ne érjen hosszú távon kellemetlen meglepetés. Ez főleg akkor nagyon fontos, ha fizikai adathordozóra mentesz, hiszen egy online tárhelyen a szolgáltató folyamatosan figyel arra, hogy minden biztonságban legyen.

És hogy hová érdemes mentened? Az Adatmentés Világnapján, jövő hétfőn jövünk egy tuti tippel és egy nagyszerű, vissza nem térő lehetőséggel. Látogass vissza 2014. 03. 31-én!

Frissítés (2014.03.31.): erről van szó -> https://webonic.hu/blog/e-padlas-ahol-a-feltve-orzott-dokumentumaid-boldogan-laknak/