Kategóriák
Ötletek és tippek

Ingyenes képek 10+1 legjobb forrása

Korunk jelensége a jogdíjmentes, stock képek gyűjteménye. Bár sokan tisztában vannak vele, hogy igazi ügyfelek fényképei sokkal természetesebben hatnak a honlapokon az amerikai modellek fotóihoz képest, mégis azok sokasága villant ránk ragyogó, ám természetellenes mosolyt különböző weboldalakon, vagy épp szenvedélyes párbeszédet folytató munkatársak csapatát láthatjuk egy tárgyalóban Hockey Stick grafikon alatt.

Másrészt ezeknek a stock photo oldalaknak köszönhetjük olyan internetes csillagok születését, mint azok a nők, akik nevetve eszik salátájukat vagy Harold, aki folyton csak titkolja fájdalmát.

Nem mindenkinek természetes, hogy saját képeket készítsen a fotózástól kezdve az utómunkákig. Valamikor egyszerűbb letölteni a megfelelő képeket különböző képügynökségek oldalairól. Ebben az esetben javasolt megtalálni a megfelelő forrást, és nem a már ezerszer letöltött képeket felhasználni.

Rengeteg minőségi forrás létezik, amely ingyenes képeket tesz elérhetővé. Ebben a cikkben bemutatok pár oldalt, amelyekkel jók a tapasztalataim.

Google

Azt hiszem, téged sem lep meg, hogy ingyenesen elérhető képek keresésére a Google is tökéletes eszköz. A képek keresése során kattints a Keresőeszközök opcióban a Felhasználási jogokra, majd válaszd ki azt a licencet, amelyre szükséged van (kereskedelmi/nem kereskedelmi célra újrafelhasználható, módosítható és módosítás nélkül).

Creative Commons Search

A Creative Commons keresőjét is használhatod, amely a terület úttörője, s nekik köszönhetően a képek licencelése az interneten most sokkal egyszerűbb, mint a múltban.

Wikipedia

Az egyik legnagyobb, nyilvános információkat elérhetővé tevő forrás a Wikipedia. Természetesen képeket is megtalálhatunk rajta. Nagyon jó forrás, amennyiben vintage jellegű, öreg képekre, illusztrációkra stb. van szükséged. Sok-sok magyar kép is letölthető az oldalról. A Wikimedia Commons oldalon jelenleg 30 000 000 állomány található meg.

Archive.org

Ahogy az a nevéből is kitűnik, ezen az oldalon az egyik legnagyobb internetes archív érhető el, amely weboldalakat, videókat, filmeket, könyveket, zenéket, szoftvereket és természetesen képeket foglal magába. Az archívban több mint egymillió érhető el ezekből az állományokból. A new york-i Metropolitan Múzeum gyűjteménye vagy a NASA által feltöltött 200 000 kép egyenesen lenyűgöző.

Foter

A Flickr oldalára több millió kép került feltöltésre, s ezek közül sok szabadon felhasználható.  Gyakorlatilag 230 millió képről van szó, s a Foteren keresztül kereshetjük meg a nekünk valót (angolul érhető el).

Gratisography

Több kategóriába sorolt, kortárs képek sokasága érhető el ezen az oldalon is. Érdekessége, hogy az összes kép egy fotós munkája.

gratisography

New Old Stock

Öreg vintage képek adatbázisa, ahol leginkább a fekete-fehér képek dominálnak.

Getty Images

Az egyik legnagyobb világméretű fotóbank, a Getty Images  további érdekes lehetőség. Több millió kép található meg az oldalon minden fontos eseményről. A képek ugyan nem tölthetők le ingyenesen és nem is módosíthatók, de épp úgy beilleszthetők oldalba, mint a Youtube videók. Tekintettel az exkluzív tartalomra, amelyet sehol máshol nem találsz meg, sok bloggernek érdekes lehet.

Unsplash

10 új minőségi kép minden 10. nap az Unsplash oldalán. Leginkább tájképek, természetfotók, országok és városok képei dominálják a kínálatot.

Pablo

Néha nem elegendő csak letölteni a képeket, módosításra is szükség lehet. Szöveg hozzáadása miatt nem muszáj rögtön (jobb esetben) a Photoshopot megnyitni vagy (rosszabb esetben) az MS Paint programot. Ez az eszköz tökéletes megoldás lehet.

Canva

Grafikus munkák elvégzéséhez sokkal haladóbb eszközt kínál a Canva. A lehetőségek tárháza nagyon széles, és ami a legjobb, hogy többségük elérhető már az ingyenes verzióban is. Mindenképp javaslom mindenkinek, aki tart az olyan komplex programoktól, mint a Photoshop, és egyszerűbb megoldást keres.

Végül egy tanács

A fent felsorolt források általában ingyenesen elérhetővé teszik az oldalon megtalálható műveket, azonban a licencben gyakran szerepel, hogy a felhasználás során köteles vagy feltüntetni azok forrását. Senki sem fog beperelni, ha ez nem történik meg, mégis tedd meg. Ha másért nem, akkor azért, hogy jobban érezd magad. Talán neked köszönhetően egy giccses képeket tartalmazó oldallal kevesebb lesz.

Nem elég a cikkben felsorolt oldalak listája? Nézz körül itt vagy itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük