Kategóriák
Ötletek és tippek

9 példa az új domain végződések kreatív kihasználására

Az új domain végződések a nagy nyilvánosság számára 2014-től elérhetőek, és a mai napig az ICANN összesen 1530 darab ilyen végződést hagyott jóvá. Ezek az új domainek lehetővé teszik az eddiginél sokkal kreatívabb webcímek regisztrálását is.

Az új TLD-k segítségével könnyen meg tudjuk magunkat különböztetni a konkurenciától, érvényes ez a most létrejövő és a már befutott cégek esetében is. Többek között kreatív ügynökségek, jogi- és pénzügyi cégek vagy divatmárkák is előszeretettel használják ezeket a végződéseket. Inspiráció gyanánt összeírtunk kilenc példát, ahol a domain végződés egyúttal a márka részét is képezi.

risurisu.paris

A Risu•risu egy természetes anyagokkal dolgozó gyerekruha márka. Az környezettudatos hozzáállás mellet a tulajdonos a vállalkozószelleméről is tanúbizonyságot tett, mégpedig azzal, hogy a hagyományos .fr domaint lecserélte a .paris végződésre, így könnyebben eligazodnak a vásárlók is.

Hasonló célból született például az ausztrál vidámpark weboldalának választott lunapark.sydney domain, vagy a stílusos bécsi kávézó savoy.wien címe.

thebrand.institute

Ez a dél-afrikai online kreatív ügynökség az online márkaépítésre specializálódik. Azt, hogy ebben valóban jók, mi sem bizonyítja jobban, hogy a cég nevének kitalálásakor már a domainre is gondoltak, és a fád .com helyett az .institute végződést választották.

true.ink

A True.Ink egy modern amerikai magazin kalandvágyóknak. Az .ink domaint többféle kreatív területen is alkalmazni lehet, legyen ez például tetováló szalon, nyomda vagy akár hírportál (perform.ink). És ha már a tetoválásnál tartunk, létezik erre egy speciális .tattoo végződés is.

esg.glass

Az angol Essex Safety Glass üvegfeldolgozó cég 22 év után felhagyott a hosszú essexsafetyglass.co.uk domain nevével, és lecserélte azt az összesen 9 karakterből álló esg.glass címre. Ezzel egyrészt megkönnyítette a látogatóknak a weboldal címének begépelését, másrészt helyet spórolt a hirdetéseken is. Az új cím így tiszta és éles lett, akárcsak a termékeik.

jbm.photo

Az új TLD-k eljövetelével a .photo a .photography domaineknek köszönhetően egy csomó új domainvariációra kaptak lehetőséget a fotó stúdiók és fényképészek. A profi esküvői fotósokat összekötő oldal lecserélte a régi jbmweddings.com domainjét a rövidebb, de jóval könnyebben megjegyezhető jbm.photo címre.

Hasonló stratégiát választott az amerikai Behold fotó stúdió. Ők az eredeti bhldphotos.com nyelvtörő helyett a behold.photography domainre váltottak. A fotózás szerelmesei ezeken kívül válogathatnak még a .productions, .photos vagy a .camera domainek közül is. Ezt tették például a happytears.productions tulajdonosai is.

sierra.finance

A texasi El Pasoban székelő Sierra Finance weboldalának eredeti címe a sierraep.com volt, de az új domaineket kihasználva frissítették a címet, és a weboldalt átirányították az új sierra.finance címre, ami egyúttal kifejezőbb és könnyebben megjegyezhető.

A pénzügyi szektoron kívül egy olyan látszólag unalmas területen mint a jog is lehet kreatív elnevezéseket találni. Ezt bizonyítja az Alessandri jogi iroda, amely több mint 100 éves múltra tekint vissza, és nem félt lecserélni a alessandrilaw.com címét a kifejezőbb alessandri.law domainre.

extrabold.design

„Az új .design domain pontosan azt hozta, amit elvártunk tőle. Lerövidítettük a weboldal címét, amivel helyet spóroltunk a hirdetéseinkben is. Az új domainek egyetlen hátránya az, hogy még kevesen ismerik őket, így vannak, akik azt hihetik, hogy a domain helytelenül van leírva, vagy valamilyen hamis weboldalról van szó,“ értékeli az új domain neveket az Extrabold Design igazgatója. Ők az egykori .com domaint cserélték le a .design végződésre.

A facebook.design címen különböző cikkeket találunk a Facebook dizájnereitől. Hasonló tartalmat nyújt az airbnb.design vagy a medium.design cím is.

home.barclays

Egy külön fejezet az új domainek esetében a saját márkájú domainek esete. Közvetlenül a bevezetésük után az egyik első kérvényező a brit Barclays bank volt. Ők az egykori barclays.com domaint cserélték le a home.barclays címre. A további saját márkájú domainek például az olyan nemzetközi cégeké, mint a .sap, .nissan, .seat, .htc, .microsoft, .aol, .theguardian vagy az .apple.

antrobusgolf.club

A .club végződést előszeretettel használják különböző sportszövetkezetek, éjszakai bárok, egyesületek és rajongói táborok. Az angol Antrobus Golf Club megmutatta, hogyan lehet ebből a domainből kihozni a maximumot. A golf klub egykor az antrobusgolf.co.uk címet használta, ma viszont már a .club végződést használják. Így nemcsak hogy spóroltak egy betűt, de sikerült egyúttal a klub egész nevét belefoglalniuk a címbe.

Ha a fenti listával sikerült beindítanunk a fantáziádat, itt kereshetsz rá a saját speciális domain nevedre, és akár azonnal be is regisztrálhatod!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük