Kategóriák
Nincs kategória

Közösségi iroda vagy kávézó, mit válasszak?

Magyarországon és külföldön egyaránt egyre népszerűbb a helyfüggetlen munkavégzés jelensége. Egy laptop, egy jobb internetkapcsolat, és máris előttünk hever a fél világ! Azonban az otthon töltött munkaórák hamar elfolynak a közösségi média, Youtube, vagy éppen Netflixezés Bermuda-háromszögében, és szinte minden ilyen otthoni munkásemberben előbb utóbb felmerül az igény egy olyan helyre, ahol másokkal együtt, egy hatékonyabb környezetben dolgozhat. A könyvtárazás azonban gyakran túl steril, a bárpulthoz meg hát csak nem illik reggel kilenckor odaülni, így marad két opció, a kávézók és közösségi irodák csábító világa!

Kezdjük a párviadal öregfiújával, vagyis a kávézók irodalmias romantikájával. Kávéházban dolgozni egyáltalán nem új keletű dolog, már lassan két évszázada előszeretettel űzi ezt a hobbit a nyugati világ java. A vezeték nélküli internet és a növekvő kapacitású laptop-akkumulátorok elterjedésével azonban az irodák eddig fényérzékeny népe egyik napról a másikra a szabadban találta magát, mi több, rögtön meg is hódította azt!

A kávézók nyüzsgése sokak számára vonzó alternatívát jelentett az otthoni unalommal szembe, arról nem is beszélve, hogy a koffein áldásos fogyasztásában a legtöbben csak egy részt nem élveznek: amikor fel kell tenni egy új kávét főni. Szerencsére ezt a legtöbb helyen megcsinálják helyettünk! Egy jó kávéházban tehát többek közt kapunk egy inspiráló közeget, körülöttünk izgő-mozgó embereket, és nem utolsó sorban, a munkavégzéshez elengedhetetlen internetet és ellátást. Mi kellhet még?

A közösségi irodák ezzel szemben csupán az elmúlt évtizedben jelentek meg, azonban rögtön el is indultak világhódító útjukra. Legyen az egy függőágyas coworking office Balin, vagy egy menő iroda Pest belvárosában, ezekben a helyekben egy a közös: óhatatlanul is bevonzzák a hasonszőrű, helyfüggetlen munkavégzőket. Egy közösségi iroda látogatója a kávé mellett (mely gyakran – ám nem mindig – ingyen van) tehát nem csak új barátokra lelhet, de kiváló lehetőségek nyílnak új munkakapcsolatokat teremteni. A networking lehet, hogy néhányunknak testidegen, de van abban valami felemelő, hogy egy asztalnál ülhetsz egy olyan programozóval, aki fél perc alatt segít neked megoldani azt a hetek óta kibogozhatatlan kódsort, vagy egy olyan marketingessel beszélgetni a mikró mellett, aki épp most kezdett el dolgozni azzal a technológiával, ami téged is mozgat.

Sok függ persze a munka típusától is, hiszen egy magányos fordítónak lehet, hogy jobban fog tetszeni a kávézók névtelensége, míg egy folyton ügyfelekre vadászó munkahelyi coachnak meg inkább a közösségi irodák professzionális közege lesz a vonzó. Merjünk nézelődni, kísérletezni, és hamar megtaláljuk a mi választásunkat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük