Kategóriák
Ötletek és tippek

Dolgozz és utazz avagy élj digitális nomádként

Utazz, dolgozz, és közben keress sok pénzt úgy, hogy közben még a karriered se kell feladnod. Ez csak egy álom lehet, nemde? Ők a digitális nomádok, ám mint minden látványos buzzword esetében, ezen világnak is meg van a maga árnyoldala. De kik is azok a digitális nomádok, illetve hogyan segíthet mindez abban, hogy én is hatékonyabban végezzem a napjaimat?

A terminus kicsit kuszán van definiálva, de nagyjából kijelenthető, hogy aki lokációfüggetlen végez valamilyen laptopot igénylő munkát, az bizony digitális nomádnak tekinthető. Ez magában foglalja a szabadúszókat, a független szakembereket (independent professional, EU-s megfogalmazás), a otthoni munkavégzőket, távmunkásokat, és sok-sok más területet is. Persze az igazi digitális nomád az, aki ténylegesen ki is mozdul a szülővárosából, és mondjuk egy másik kontinensről tevékenykedik.

Az utazás az egyik fő csábítóereje a nomádkodásnak, elvégre ki ne látott volna már olyan bloggert vagy volt kollégát, aki egy tengerpart + koktél + laptopos képpel hergeli az idegeket valamelyik közösségi médiás felületen – mindezt természetesen február közepén, a leghidegebb budapesti télben.

Hiába a látványos promóképek, a digitális nomádok élete se egyszerű. Aki ilyesmire szánja magát, annak el kell fogadnia, hogy gyakran bizony a tengerparton is dolgozni kell majd, hosszú kemény órákat, és nem, nem mehetsz be a vízbe tízpercenként. A kísértés órási tud lenni, és könnyen a munka rovására megy!

Ezen felül az ilyenfajta szabadúszás is mesteri munkaszervezési késségeket igényel, hiszen főnök helyett magad vagy a hajcsár. Ha pedig nem készül el a munka, nem lesz miből fizetni azokat a finom koktélokat. A produktivitás másik nagy gátlója lehet, hogy a digitális nomádok gyakran időzónákat átivelő munkákat végeznek, és az ügyfelet, aki New Yorkban várja a leadandó marketinganyagokat, nem igazán fogja érdekelni, hogy neked Chiang Maiban már hajnal kettő van.

Mint mindennek, ennek az életformának is meg vannak a maga előnyei és hátrányai (a pár- és egyéb emberi kapcsolatok bonyolult szövevényeire például ki se térjünk), azonban a trendek is azt mutatják, hogy egyre többen válasszuk ezt az utat. Nem véletlen, hiszen az a tengerparti koktél bizony egyre több embert vonz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük