Kategóriák
Ötletek és tippek Tech

“Favikonok” kreatív alkalmazása a gyakorlatban

A jól megtervezett, kreatív favikon segíti a böngészőben megnyitott tabok közötti tájékozódást, valamint jobb felhasználói élményt nyújt. A favikon létrehozását a logó létrehozásához hasonlíthatjuk. Itt is egy grafikai elemmel kell kifejezni minden információt a márkáról vagy a honlapon lévő tartalomról, s mindezt kiegészítő szlogen alkalmazása nélkül 16×16 pixelméretben.

Természetesen, a honlap felismeréséhez a megnyitott lapok között akár az is elegendő lehet, ha az adott honlap logóját lekicsinyítik, ám a következő márkák ezt másképp oldották meg. A márkaépítésen túl gondoltak a felhasználói élményre és az interaktivitásra is.

Mixcloud

A stream szolgáltatást nyújtó honlap ikonja a logón kívül még megjeleníti a honlapon futó stream aktuális állapotát – a lejátszást, a lejátszás szüneteltetését és a folyamatjelzőt.

GitHub

A GitHub SCM szolgáltatás favikon színes variációi a rendszer aktuális állapotát mutatják. A zöld ikon 100%-os reportingot jelez, a narancs kisebb fennakadásokat (például a webhook callbacks), míg a piros jelzés a szolgáltatás teljes leállását mutatja.

Google alkalmazások

Azokat a dinamikus ikonokat, amelyek állapotváltozását csak a színek módosítása jelzi, érdemes lenne lecserélni dinamikus favikonokra. Ez már magától értetődő szinte minden Google szolgáltatás esetében. A Gmail favikonja jelzi az olvasatlan levelek számát, ill. a Google naptár mindig az aktuális napot mutatja.

Hasonló favikonok létrehozására vonatkozó útmutatót itt, itt és itt találsz, vagy alkalmazd a Miroslav Magda által kínált dinamikus badge-ek valamelyikét, amelyek teljesen ingyenesenek.

Animált folyamatjelző

Néhány, multimédiás tartalmat tároló tárhely az állományok feltöltésének állapotát animált folyamatjelző sávval vagy kördiagrammal ábrázolja. Egészen a közelmúltig a Flickr is ilyen módon jelezte a fotók feltöltésének aktuális állapotát. Szabadon felhasználható JavaScipt favikonok például itt és itt érhetők el.

Favikonok, amelyekkel játszani lehet

Talán őrültségnek hangzik, de a favikonokat úgy is létre lehet hozni, hogy játszani lehessen velük. Bár a favikon méretéből adódóan nem éppen ideális játszótér, vannak példák, amelyek esetében ez a korlát nem jelentett akadályt a webfejlesztőknek. Egyik közülük Mathieu “P01” Henri, aki megalkotta a kultikus Defender játékot 16×16 pixeles verzióban. A játék a favikonban jelenik meg, és a billentyűk segítségével lehet irányítani.

Sokkal ismertebb favikon játék a kétszemélyes játéktermi játék, a Smart fortwo, amelynek az volt a feladata, hogy bemutassa, még a Citroën Smart Fortwo kis tere is lehet szórakoztató.

Tehát a favikon nemcsak arra jó, hogy megmutassa, mely honlapon tartózkodunk épp, hanem interaktív elemként, sőt akár marketingkommunikációs csatornaként is alkalmazható.

Ha ismertek további érdekes ikonokat, amelyeket érdemes lenne feltüntetni cikkünkben, oszd meg velünk kommentben!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük