Kategóriák
Fejtágítás

Harc az első helyért – Hogyan éljük túl a globális kihívásokat?

A mai globális és dinamikusan változó piaci életben egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az agilitásnak, adaptivitásnak és a változatos munkaerő bevonásának. Ez annyit tesz, hogy a vállalatoknak képesnek kell lenniük arra, hogy hatékonyan alkalmazzák az egyes dolgozók tehetségét és képességeit, hogy megfeleljenek az üzleti igényeknek és hogy újfajta vezető mintákat alakítsanak ki, amivel alkalmazkodhatnak a változásokhoz.

Ebben a cikkben összeszedtük Nektek, hogy milyen kihívásokkal kell a modern-kori vállaltoknak szembenézniük, és ezek milyen globális trendekhez kapcsolhatók. Íme, az a 3 legfontosabb tulajdonság, amivel egy versenyképes cégnek rendelkeznie kell, ha a túlélésért való küzdelemben nem szeretne lesüllyedni az óceán fenekére:

Agilitás – Ki lesz a leggyorsabb?

Az agilis szervezetek kezében van a siker kulcsa, mert gyorsan tudnak alkalmazkodni a változó piaci feltételekhez. A mobilitás kulcsfontosságú szerepet játszik a megfelelő munkaerő elérésében. A munkavállalókat olyan pozíciókban kell elhelyeznünk, ahol a legtöbbet kihozhatják magukból, készségeiknek megfelelően. A munkaerő mobilitása nem csak egy kisegítő HR funkció, amely csak a magas szintű vezetőkre irányul, de elengedhetetlen minden szervezet jövőbeli stratégiájához is.

A globális mobilitás ma már lehetővé teszi az agilis munkaerő bevonzását a világ minden tájáról. A HR-eseknek pedig elsődleges feladata, hogy megszerezzék a vállalat számára a legjobb alkalmazottakat. Ezután ki kell, hogy építsenek egy olyan eszközrendszert, amivel meg is tarthatják őket, ahelyett, hogy a konkurens cégek kitárt karjai közé kergetnék a tehetségeket. A modern kihívások nagyban eltérnek a korábban jól bevált mintáktól. Éppen ezért az a vállalat fog a legjobb helyen kikerülni a versenyből, amelyik a leggyorsabban képes reagálni a változásokra, és a legmegfelelőbben tud alkalmazkodni.

Adaptivitás – Ki tud a legjobban alkalmazkodni?

A gyorsan változó piaci világhoz való alkalmazkodás alapfeltétel a túléléshez. A szerepkörök változnak, új részlegek, munkakörök jelennek meg, nekünk pedig résen kell lennünk, különben nagyon könnyen a süllyesztőben találjuk magunkat. A rugalmasság kulcs az adaptivitáshoz. A változások gyors felismerése szintén egy olyan kihívás, amivel a vezetőknek, középvezetőknek meg kell birkózniuk, az pedig, hogy hogyan reagálnak az egyes változásokra, jelentősen meg fogja határozni a vállalat pozícióját a jövőben.

A globális munkaerő fejlődő demográfiája bizonyos piacokon képzettségi hiányt, másokban pedig képzettségi többletet eredményez. Ezzel párhuzamosan van jelen az a trend, miszerint az Y generáció képviselői gyakrabban igénylik a munkahely- és környezetváltozást, többet szeretnének megtapasztalni a mai piaci világban. Éppen ezért szükséges megtalálnunk az olyan területeket, ahonnan bevonzhatjuk a tehetségeket, majd olyan feltételeket kell biztosítanunk, amik által megtarthatjuk a kiemelkedő tehetségeket.

Változatos munkaerő – Kié lesz a tehetség?

A mai összetett, globális gazdaság a munkaerő mobilitását egyre fontosabb helyen rangsorolja az üzleti célok elérésében. A mobilitás egyre nagyobb szerepet játszik a változatos munkaerő bevonásában is, a szükséges tehetségek megszerzésében és megtartásában. Ahhoz, hogy a megfelelő embereket szerezzük meg az egyes pozíciókra, olyan feltételeket kell biztosítanunk a számukra, amik visszautasíthatatlanok, amik valami pluszt kínálnak. A mai modern piaci versenyben minden szervezetnek kell valami, amivel kitűnhet a szürke tömegből.

A gyors technológiai fejlődés szinte minden iparágban változó szerepet tölt be, a mobilitás pedig éppen erre fog épülni. A munkaerő-áramlás tehát nagyban függ a technológia szerepkörétől, és hogy mennyire vonjuk be a szervezet életébe. Az alkalmazottak feladatköre, kötelességei is a technológiának köszönhetően fognak változni. Manapság már elmosódnak a határok, amelyek egykor gátat szabtak a szabad munkaerő-áramlásnak, éppen ezért kell törekednünk arra, hogy a legmegfelelőbb embereket találjuk meg szervezetünk számára, függetlenül attól, hogy az illető földrajzilag hol tartózkodik.

Ti hogy boldogultok a modernkori globális kihívásokkal? Milyen eszközökkel vonzzátok be és tartjátok meg a tehetségeket? Kommentben osszátok meg tapasztalataitokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük