Kategóriák
Ötletek és tippek Tech

4 nyerő tipp domain név választáshoz

Mitől jó egy domain név? Erre a kérdésre keressük folyamatosan a választ. És bár nagyon sok múlik vállalkozásunk nevén, profilján, mégis sikerült Nektek összeszednünk azt a 4 alapvető szabályt, amik nélkül nincs nyerő domain név.

Az 5 szó szabály

Mire is gondolunk pontosan? Ha például hamarosan megnyíló, tengeri herkenytűket árusító webáruházunknak keresünk megfelelő domain nevet (igen, a példa nagyon szemléltető jellegű), akkor az a bizonyos 5 szó a következő lesz: rák, egészség, tengerpart, fogás, gusztus (ha bővíteni szeretnéd a listát, akkor javasoljuk, hogy használj szinonimaszótárat). Ha ezeket szavakat testhezálló elő- illetve utótaggal látjuk el, vagy megfelelő sorrendben rendezgetjük, akkor igazán egyedi elnevezést varázsolhatunk kezdő vállalkozásunknak. A mi javaslataink: tengeriguszta.hu vagy rakparti.hu. A kiszemelt elnevezést érdemes kötőjeles változatban is lefoglalni, ha ügyfeleink így keresnének rá a böngészőben (tengeri-guszta.hu vagy rak-parti.hu). Angol nyelvű projektekhez pedig ezt az eszközt ajánljuk, amely hasonló módszerekkel párosítja a szavakat egymáshoz.

Egyediség

Tegyük fel, hogy baráti társaságod egy gyorsétkezdében gyűlik össze, ahol egy barátod szóvá teszi a gyorsételek kifogásolható minőségét. Te, – mint egészséges webáruház tulajdonos – apropóból beajánlod neki rakparti.hu webáruházát. A túl nagy zajban viszont elveszik domain név utolsó betűje, és a csonkított rakpart.hu marad meg mindenki emlékezetében. Így ha barátainak legközelebb királyrákra fáj a foguk, akkor a helyes rakparti.hu helyett, az “i” betű nélküli, rakpart.hu változatra keresnek majd rá webáruházad után kutatva. Ezt pedig legkevésbé sem szeretnénk, igaz? Mit tehetünk ez ellen? Foglaljuk le mindkettőt! Így elkerülhetjük azt, hogy teljesen máshová vagy épp a vetélytársakhoz irányítsuk potenciális vevőinket. Ugyanez vonatkozik az ékezetes rákparti.hu változatra is (a .HU végződéseket ékezettel ellátott formában is lefoglalhatjuk a Webonic oldalán).

Egyszerű írásmód, könnyű kiejtés

Javasoljuk, hogy kerüld el a túl hosszú, nehezen kimondható, idegen eredetű, nyakatekert, furcsa hangzású és több mint 2 szóból álló megnevezéseket. Elég hosszú a tiltólista, de megéri betartani. Egy ilyen példa a következő: fit-tengeriherkenytűk-gusztusosan.hu. Választott domain neved életedben valószínűleg többször fogod kimondani ezentúl, mint saját születési neved. Spórolj meg ügyfeleidnek számtalan “Meg tudná kérem ismételni?”-szerű kérdést, és saját magadnak ugyanennyi, sablonszerű választ.

Gyorsaság

A domain nevek gyorsan fogynak, így érdemes felvenni velük a ritmust és minél előbb regisztrálni. Ahogy céges mondásunk tartja: az a domain név, ami tegnap még szabad volt, nem biztos, hogy ma is az lesz.

Most már minden információval rendelkezel ahhoz, hogy nyerő domain nevet válassz projektedhez! Hajrá!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük