Kategóriák
Fejtágítás Tech

AI és HR – Tényleg mesterséges intelligenciával fogunk toborozni?

Mai modern világunkban, ahol a technológia minden iparágban újabb és újabb területeket hódít meg magának, elkerülhetetlen, hogy a HR folyamatokra is hatással legyen. Ma már a hagyományos HR megoldások, úgy, mint a helyi újságban történő hirdetés, kevésbé eredményesek az online platformok nyújtotta lehetőségekkel szemben. Amikor a Föld teljes lakosságának majdnem a fele online (is) éli az életét, érdemes elgondolkodnunk, hogy milyen módszerekhez szeretnénk folyamodni, ha például új munkaérőt szeretnénk toborozni.

Ahogy a digitális világ fejlődik, úgy kerül egyre inkább előtérbe a mesterséges intelligencia (AI) is. Az AI már most hatással van a digitális reklámozásra és egyes pénzügyi szolgáltatásokra. És bár még nagyon sok kiaknázatlan terület van az AI világában, már be tudjuk őket integrálni olyan tevékenységekbe is, mint a munkaerőtoborzás.

A jelenlegi helyzet

Jelenleg HR szakemberek 26%-a (38 országban végzett tanulmány alapján) állítja, hogy már aktívan használják a mesterséges intelligenciát az egyes HR folyamatokban. HR vezetők 15%-a már most úgy véli, hogy az AI pozitív hatást gyakorol a munkaerőtoborzásra. A jövőben pedig egyre bővülni fog az olyan területek listája, ahol az AI-val megkönnyíthetik a HR tevékenységeket.

Az AI képes olyan feladatok elvégzésére, amelyekkel a legtöbb HR-esnek meggyűlne a baja. Ide értendő a több ezer jelentkező önéletrajzának gyors és hatékony elemzése is. Ezen kívül segít kiszűrni a legrelevánsabb kompetenciákkal és tapasztalatokkal rendelkező embereket. Ezzel értékes időt és pénzt takaríthatunk meg. Nemcsak egyszerűsíti a toborzási folyamatot, hanem segít a vállalatoknak a legmegfelelőbb jelöltek felvételében. Ez drasztikusan csökkenti a „nem megfelelő” alkalmazottak felvételének esélyeit, miközben maximalizálja az erőforrások legjobb felhasználását.

A HR-esekkel együtt az álláskeresők is a hatékonyabb munkakeresési módszereket keresik. A hagyományos módszerektől elfordulva, ők is olyan könnyen használható technológiák felé tekintenek, amelyek a megfelelő vállalatokhoz irányítják őket. A mesterséges intelligencia segíthet nekik, hogy megtalálják a cégeket, akik olyan követelményeket támasztanak, amiknek képesek eleget tenni, és rendelkeznek a megfelelő készségekkel és képességekkel.

Az AI legfőbb előnye

A mesterséges intelligencia megoldást kínálhat az olyan hibákra és tendenciákra is, amik emberi magatartásból adódóak. Egy amerikai tanulmány szerint mind férfi, mind női menedzserek kétszer nagyobb valószínűséggel vesznek fel férfiakat, mint nőket. Az AI nemcsak a nemek, de etnikai hovatartozás, családi háttér és szimpátia kizárásával képes objektíven kiválasztani a legmegfelelőbb jelentkezőt. Azáltal, hogy figyelmen kívül hagyja az olyan információkat, mint az állampolgárság, név, nem, mindenkinek egyenlő esélyt biztosít.

Bár az AI toborzási forradalma még gyerekcipőben jár, a HR-esek már most tudják, hogy a jövőben szükségük lesz a mesterséges intelligenciára, hogy fel tudják építeni a legjobb munkahelyi csapatot, és nemcsak pénzt, de időt is spóroljanak.

Ti mit gondoltok a mesterséges intelligencia szerepéről a HR folyamatokban? Kommentben osszátok meg gondolataitokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük