Kategóriák
Ötletek és tippek Tech

Webgyorsítás, és ami mögötte van

Vajon mi a titka a gyors kiszolgálású weboldalaknak? Mi rejtőzik a webgyorsító mögött? Minden nagyobb terhelésű weboldal – legyen szó akár a Facebook-ról vagy a Twitter-ről – elengedhetetlen tartozéka valamiyen optimalizációs gyorsítóprogram, melynek segítségével sokkal gyorsabban olvasható be az oldal ismételt megjelenítésekkor – tehát nagyobb terhelés esetén is gyors tud maradni a kiszolgálás. A legnépszerűbb gyorsítótechnikák közé tartozik manapság a Memcache és a Varnish is, melyek már nálunk is elérhetőek.

A webes gyorsító technológiák használata nemcsak az oldal gyorsaságához járul hozzá, de hatással vannak a tárhely stabilitására is. Egy, a kliens oldalon teljesülő kérés ugyanis mindig gyorsabb eredménnyel jár, mint egy távoli szerver által feldolgozott kérés. Ráadásul egy cache-elt weboldal általában sokkal jobban ellenáll a webszervernél vagy az adatbázisnál felmerülő esetleges teljesítménybeli problémáknak is

Memcache

A Memcache egy olyan gyorsítótár, amely meghatározott ideig képes adatokat tárolni a szerver memóriájában egy kulcs=érték adatbázis formájában. Ebben az adatbázisban egy bizonyos kulcs alatt elraktározódik egy adott érték, mely a kulcs segítségével később újra előhívható. A Memcache megoldás leggyakrabban az adatbázis terhelésének csökkentésére ajánlott és leginkább a dinamikusan generált weboldalaknál tudjuk kihasználni. Jelentősége a nagy látogatottságú oldalaknál a legnagyobb, viszont a segítségével 1 MB/kulcs nagyságig lényegében bármilyen adatot eltárolhatunk a memóriában. A Memcache-t egyébként szinte minden komolyabb webes alkalmazás támogatja.

Varnish

A Varnish egy nagyon gyors reverse proxy, amely főleg a statikus tartalmak cachelésre ajánlott egyenesen a RAM-ba vagy lokális diszkre. A reverse proxy egy vagy több webszerver között osztja szét a terhelést, így optimalizálva azt. Lényege, hogy a rendszer minden kérést ezekre a szerverekre küld tovább, és ha valamelyik már rendelkezik az adott tartalommal, a kérést a webszerver helyett teljesíti, melynek ezáltal csökken a terhelése és más dolgokkal foglalkozhat. A Varnish nagyszerűen alkalmazható képek, HTML, Javascript, CSS – statikus tartalmak – cachelésére.

Webgyorsítás a Te tárhelyeden

Mindegyik gyorsítót a Webadminon keresztül lehet ki/be kapcsolni, méghozzá a következőképpen: válaszd ki a domaint, amellyel dolgozni szeretnél, a bal menüsorban kattints a Web gombra és itt a HTTP Acceleration fülre.

Figyelem! A Varnish aktiválása után a hagyományos FTP nem fog működni, ugyanis az A rekordban megadott IP cím helyett egy másik kerül használatba. Az aktiválás után tehát még szükség van pár változtatásra az FTP-re való csatlakozáshoz. Ez lehet pl:

A hosts megváltoztatása a saját gépen

A http://sajatdomain.hu.dataX.webonic.hu cím használata. Az X az URL-ben a szerver számát jelenti, ami attól függ, hogy melyik szerverre kerül a tárhely. Ez pedig egyszerűen ellenőrizhető az alábbi teszt URL megadásával: http://d.webonic.hu/sajatdomain.tld amely automatikusan a http://sajatdomain.hu.dataX.webonic.hu–ra irányít.

Új A rekord hozzáadása az ftp.sajatdomain.hu számára:

  1. Jelentkezz be a WebAdminba!
  2. Válaszd ki a domaint, amellyel dolgozni szeretnél!
  3. A bal menüsorban kattints a DNS menüpontra!
  4. Az A rekord fülön a jobb felső sarokban kattints a Hozzáad lehetőségre!
  5. A host mezőbe írd be, hogy “ftp”!
  6. Az IP mezőbe írd be az FTP részben található IP címet!
  7. A Létrehozás-ra kattintva befejezheted a műveletet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük