Kategóriák
Színfalak mögött

A fotós, a színész és a teches egy személyben – Interjú Rácz Tamással

Rácz Tamás a Webonic ügyfélszolgálatos munkatársa, aki egy rövid kihagyás után idén ismét a csapatot erősíti. Tomi sokoldalú egyéniség, izgalmakkal teli élete pedig igazán irigylésre méltó. Ismerjétek meg Ti is őt, olvassátok el a vele készített interjúnkat!

Mióta dolgozol a Webonic-nál? Hogyan kezdődött a karriered a cégnél?

Mondhatni régi-új tag vagyok a cégnél. 2016 elején jelentkeztem először a Webonichoz. Akkor párhuzamosan már két helyen voltam túl állásinterjún. Egyik nap megszólalt a telefonom, hogy felvételt nyertem az egyik céghez, majd öt perccel később, a Gyümölcstárhely (Webonic korábbi neve) akkori vezetője is felhívott. Abban a pillanatban választás elé kerültem, ami nem volt könnyű. Végül a Webonic mellett döntöttem, és ezt azóta sem bántam meg.

2016 decemberében azonban úgy döntöttem, hogy a 2017-es évtől külön úton folytatom. 2018 júniusra sikerült az esküvőnket így megszervezni, amire valószínűleg nem lett volna kapacitásom, ha nem hozom meg akkor azt a nehéz döntést.

Tavaly véletlen összefutottam wikivel (direkt kis dupla vével, mert így szereti), mostani ügyfélszolgálat vezetőnkkel, aki kérdezte, hogy szeretnék-e újra itt dolgozni, mert ha igen, akkor van nyitott pozíció és jelentkezzek bátran. Sokat gondolkodtam, hogy jelentkezzek-e, végül elküldtem az önéletrajzom. Az év elején 2 fordulós interjú után lettem ismét a csapat tagja.

Mi tetszett meg elsőként a Webonic-nál?

A céges kultúra, a csapatszellem, a cég múltja, hogy hol kezdődött és jelenleg hol tart. Mindig is szerettem, ha valakinek vagy valaminek izgalmas élettörténete van.

Elsők között az is megtetszett a Webonic-nál, hogy rugalmas az itt dolgozókkal. Így heti 1 alkalommal el tudok menni pár órára, hogy az egyik iskolában rendszergazda szakmai vizsga előtt álló tanulóknak/felnőtteknek megtarthassam tanóráim. A Webonic mellett ugyanis gyakorlati szakoktató vagyok már 2013 óta. Itt megemlítenék egy érdekességet: Marci kollégám pár éve még tanítványom volt, most pedig már egy nagyszerű munkatárs személyében dolgozhatok vele.

Mit élvezel a legjobban a munkádban?

Szeretem, hogy rengeteg területen segíthetek, hogy van benne kihívás. Szeretem, ha adódik olyan, hogy nem csak az ügyfeleknek, hanem akár munkatársaimnak is tudok segíteni. Izgalmas ilyen jellegű informatikai és kommunikációs rendszerre rálátni, azzal dolgozni nap, mint nap, és nem mellesleg nagyon jó, hogy munkám során sok embert megismerhetek, és jó kapcsolatot tudunk ápolni a cég pozsonyi csapatával is. Néha mi megyünk ki hozzájuk dolgozni, de van rá példa, hogy ők látogatnak el hozzánk.

Mik a kedvenc ügyfél élményeid?

Egyik kedvencem az volt, amikor az egyik Ügyfelünk jelezte, hogy weboldalának index képe nem frissült, amikor azt közösségi médiában megosztja és ott egy, már nem aktuális hibaüzenet látszott a reklám-kép helyett. Ezek általában olyan esetek, amik webfejlesztésbe nyúlnak, vagy a mi szolgáltatásunkon kívül eső ügyek. Szerencsére ez olyan eset volt, amivel személyes tapasztalatom alapján már találkoztam és felismertem, hogy miként tudok többet segíteni az ügyben, mint akár a nálam jóval tapasztaltabb kollégáim. Így írtam egy javaslatot a megoldásra, bízva abban, hogy ez lesz a megoldás kulcsa. Nem sokkal rá már visszajelzést kaptam az Ügyfelünktől, hogy valóban működik és nagyon szépen köszöni a segítséget.

Másik kedvenc esetem telefonos ügyintézésnél történt. Ügyfelünk olyan eset miatt hívott minket, amit mindenképp csak a kapcsolattartói e-mail címről küldve, telefonszámról történő hívás esetében tudunk elfogadni, ugyanis számunkra fontos, hogy ügyfeleink biztonságban tudják szolgáltatásaikat és mások a nevükben ne járhassanak el. Nem kapcsolattartói telefonszámról hívott, így egyeztetni próbáltam vele az e-mail címet, hogy melyik kezdetű e-mail címéről küldje el a levelet. Hogy kicsit segítsek neki, blattolva, nagy lendülettel a @ előtti részt elkezdtem felolvasni ügyfélkezelő rendszerünkből, ami persze egy vicces szóösszetétel + káromkodás volt egybeírva. Épp, hogy kimondtam, a többiek az irodában felkapták a fejüket. Ott már tudtam, hogy ezt még emlegetni fogjuk.

Mi a leggyakoribb kérdés, amit feltesznek az ügyfelek?

Elég változatos kérdésekkel szoktak megkeresni minket, de talán a leggyakoribbak a “tudtok segíteni?” kérdések. Igazából kiemelni nagyon nem is tudnék ilyen kérdést.

Milyen szerepet töltesz be az irodai életben (nem professzionális módon)?

A régi-új munkatárs szerepét, aki néha viccelődik, néha sokat kérdez, hogy minél hatékonyabban segíthessen. Nemrég az ezermester szerepet töltöttem be. Az iroda arculatát színesítjük közösen, és az egyik projektünkben én is kamatoztathatni tudtam képességeimet. Ennek a közös munkának eredményét remélem, hamarosan megmutathatjuk.

Milyen zenét hallgatsz munka közben? Te milyen dalokat szoktál betenni a közös Spotify lejátszási listába?

Általában azt hallgatom, amit a többiek a listára tesznek, mindenki jó ízléssel választ zenét, így nem kattintom el „véletlen” másik zenére. Néha persze becsempészek egy-két számot jómagam is. Főként a régi popkultúra nagyjait próbálgattam manapság. Pl.: Boy George & Culture Club korábbi vagy új zenéiből egy-egy megjelent a listán, de AC/DC-től is adtam már hozzá. A mai zene világát sem hagytam ki, így küldtem be az AWS zenekartól a Hajnali járat akusztikus változatát is.

Mik a hobbijaid? Mit szeretsz csinálni a szabadidődben?

Egyik hobbim a színjátszás, ami gyerekkorom óta kísér, ugyanis 12 éves koromtól már játszottam színházban, szinte ott nőttem fel. Be is teljesítettem egyik nagy álmom azáltal, hogy elvégeztem egy színi iskolát.  Jelenleg egy amatőr színjátékos baráti társasággal készülünk nagy-nagy tervekkel. Ha van lehetőségem és főként időm, akkor egy-egy filmforgatáson is részt veszek, ahol már volt alkalmam találkozni a nagyokkal, például Brad Pitt, Jason Statham, Bruce Willis, Melissa McCarthy, Jude Law, Jeremy Irons és még sorolhatnám. Hatalmas élmény belülről látni, hogy miként jön létre egy-egy komoly jelenet a mozifilmekben.

Hobbijaim közé tartozik a kerékpározás, a legtöbb helyre szeretek bicajjal eljutni. Mindez kényelmes és egészséges.

Pár éve a fotózás világába is belekóstoltam, ami lassan már nem csak hobbi, hanem hivatássá is vált a munka mellett. Nem rég egy intenzív képzésre iratkoztam be, amivel már novemberben megszerezhetem a fotós végzettséget, ami elengedhetetlen része a tervezett vállalkozásom indításához.

Honnan jött a fotózás iránti szereteted?

Többször került kezembe tükörreflexes gép, amit rögtön megszerettem látva a különbséget a többi fénykép elkészítésre alkalmas eszközhöz képest. Amikor képeket mutattam ismerősöknek, az onnan érkezett visszajelzések, tanácsok és látva saját munkám jöttem rá, hogy érdemes ezt is komolyabban kipróbálni. Ma már több megkeresés érkezik, melyeknek örömmel teszek eleget. Külön megtiszteltetés, hogy a Budapesten egy minden évszakban megrendezett rendezvény szervezője a program hivatalos fotósaként számít rám. Az ott készült képek nagy részét promóciós célokra, plakátra, szóróanyagba, közösségi média felületeken való megjelenítésre, stb. használják fel. Tavaly a fotós tevékenységemre fókuszálva készítettek is egy interjút, ami itt olvasható.

Mi volt a kedvenc fotós projekted?

Általában mindig az aktuális projektek a kedvenceim. Talán az egyik kedvencem az volt, amikor tavaly visszamentünk Zakynthos szigetére és a hajótúrákon a nyílt vízen vízalatti képekkel próbálkoztam. Az egyik helyen etették a halakat és több száz, több ezer hal vett minket körül. De nagyon szerettem Korfun a táj szépségét is megörökíteni, ami idén sem maradhat el.

Görögország mindig is örök szerelmem marad, oda szinte már hazajárunk.

Hogyan szoktál kikapcsolódni egy fárasztó nap után?

A feleségemmel elmegyünk sétálni, bevásárolunk, barátokkal találkozunk, ritkán beülünk egy mozifilmre, étterembe stb. De van olyan is, hogy hazaérek, megtöltöm a hasam valami finommal, eldőlök, pihenek, vagy magamhoz veszem a laptopom.. 🙂

Jó idő esetén még bicajra is ülök, és akár elmegyünk egy tó körre a Velencei tó körül.

Mi a napi rutinod elengedhetetlen része?

Sosem szeretem ha kócos vagyok, a fésű nekem nem megoldás, így minden reggel csap alá dugom a fejem.

Kávé, tea, vagy egyik sem?

Nálam a tea előrébb való, mint a kávé. Kedvenceim közé tartozik a sárgadinnyés vagy a meggyes tea. Kávét nem iszom rutinszerűen, de ritkán megiszom, bár nem a koffein tartalma miatt, csupán csak azért mert vannak finom kávék.

Hogyan eszed a palacsintát?

Ha van, akkor gyorsan elfogy, előttem nem lehet azt rejtegetni, nagy kedvencem. Általában kakaós, nutellás vagy fahéjas amivel lefizethető vagyok. 🙂

Ha választhatnál egy szupererőt, akkor mi lenne?

Teleportálás. Akkor bárhova, bárkihez pillanatok alatt eljuthatnék, egy nap több mindenre lehetőségem lenne. Gondolj bele, nem kell aggódni azért, mert késik a busz, vagy előbb elindult, mint kellett volna, és az sem utolsó szempont, hogy többet tudsz aludni, lustálkodni, mielőtt munkába indulnál, vagy hamarabb hazaérsz a palacsintát „eltüntetni”, mielőtt megeszik előled.

Melyik filmben játszanál szívesen el egy karaktert? Miért?

A Sliders című filmsorozat bármely szereplője szívesen lennék, aki az utolsó évad végéig túléli a történetet. Ebben a sorozatban a párhuzamos univerzumok között utazgatnak/csúszkálnak a szereplők. Más-más világokban járnak, találkoznak saját magukkal egy teljesen más környezetben, más felfogásban. Maga a forgatás is érdekes lehet, hogy a saját karakterének több személyiségével kell azonosulni és így végigvinni egy történetet, egy karaktert. Sajnos ez a sorozat befejező rész nélkül megszűnt.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük