Kategóriák
Fejtágítás Tech

Hogyan változtatja meg a mesterséges intelligencia a hacker támadásokat?

Az online támadások egyre átgondoltabbá válnak. A hackerek munkáját már az AI, vagyis a mesterséges intelligencia és a gépek tanulása is segíti. Mit is jelent ez az internet biztonság szempontjából, és milyen fenyegetést rejtenek az automatizált vírusok?

A mesterséges intelligenciáról már egy korábbi cikkünkben írtunk pár szót, de nem csak napos oldala van az AI, vagyis mesterséges intelligenica használatnak.

Az online támadások egyre átgondoltabbá válnak. A hackerek munkáját már az AI, vagyis a mesterséges intelligencia és a gépek tanulása is segíti. Mit is jelent ez az internet biztonság szempontjából, és milyen fenyegetést rejtenek az automatizált vírusok?
A vírusvédelmi végek – köztük a McAfee, a Malwarebytes és az ESET – az automatizált támadásokat említik az internetes fenyegetések legfőbb trendjének 2019-ben.
A következő években egyre fontosabbá válik a rendszerek és a személyes adatok védelme.

Vigyázzon jelszavaira!

Ön is ugyanazt, vagy hasonló jelszavakat használ több szolgáltatáshoz is? Itt az ideje megváltoztatni! Ahogy korábbi cikkünkben említettük, a jelszavaink az első védelmi vonal az online támadásokkal szemben.
A kiszivárogtatott jelszavakat és felhasználóneveket a hackereket megvásárolhatják a dark web-en. Az alábbi oldalon ellenőrizheti, hogy valamelyik szolgáltatótól esetleg kiszivároghatott-e az Ön hozzáférése: Have I been pwned
A mesterséges intelligenica és az önfejlesztő vírusok egy lépéssel előremozdítják a hitelesítő adatok megszerzését, például a felhasználói szokások alapján a jelszavak kitalálásával.

Hogyan védheti meg magát?

  • ne használjon azonos vagy hasonló jelszót több fiókban
  • használjon jelszógenerátort és jelszókezelőt
  • használjon kétlépcsős hitelesítést – sms vagy mobil alkalmazás segítségével
  • ne mentse a jelszavakat a számítógépén
  • változtassa meg a jelszavait két havonta

A veszélyes chatbot

A chatbotok az elmúlt évek húzó trendje volt az online marketing és az ügyfélszolgálat területén. A hackerek ma már megtámadhatják a működő chatbotokat, vagy akár telepíthetik is saját chatbotjukat különböző webhelyekre. Céljuk, hogy megtévesszék az embereket, elérjék, hogy rosszindulatú kódokat tartalmazó oldalra navigáljanak, és érzékeny irnofmációkat nyerjenek ki. Továbbá céljuk, hogy megkárosítsák a vállalatokat.

Hogyan óvhatja meg magát?

  • ne adjon meg személyes adatokat és jelszavakat a chatbotok számára
  • ne kattintson a gyanús megjelenő sorokra
  • ha az Ön oldalán is működik chatbot, futtasson teszteket, amelyek szimulálják a valós támadásokat, így fejlesztheti a chatbotját, hogy az megtanulja felismerni a rosszindulatú támadásokat

Zsarolás és célzott támadások

A zsarolás még mindig az egyik leggyakoribb módja a támadásoknak, ugyanakkor más taktikákat is kidolgoztak a hackerek. Ilyenek a terheléses támadások, amikor adott webhelyet lekérésekkel bombázzák különböző helyszínekről, IP címekről egy időben, ezáltal pedig ellehetetlenítik az oldal működését.
2018-ban a Cheapair ár-összehasonlító platformját egy STD Company nevű csoport zsarolta. A levélben az szerepelt, hogy ha a cég nem fizet, nem csak a Google-ben elért helyezését szabotálják, hanem elárasztják negatív értékelésekkel is a céget az elsődleges keresőben. A Cheapair nem fizetett.

A mesterséges intelligenciának köszönhetően sajnos a vállalatoknak fel kell készülniük a szervezeten belüli konkrét egyénekre irányuló célzott támadásokra, illetve a hálózaton belüli párhuzamos támadásokra is.
Megnyugtató azonban, hogy az anti-vírus cégek sincsenek lemaradva, hiszen legtöbbjük már évek óta használja termékei fejlesztése során az AI-t és az önfejlesztő programokat.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük