Kategóriák
Egyéb

Zenehallgatás munka közben

Valóban hatással van a zenehallgatás a figyelemre és a teljesítményre?

Van, akinek abszolút csendre van szüksége a munkavégzéshez, másoknak szükségük van háttérzajként a környezetből beszűrődő hangokra, míg sok ember zenét hallgatva teljesít a legjobban. De vajon tényleg hatással van a zenehallgatás a figyelemre és a teljesítményre? 

A zenehallgatás gyakran része a munkahelyi környezetnek, így könnyebbé válik még az unalmas feladatok elvégzése is, valamint jelentős hatása van hangulatunkra és általános közérzetünkre is. A kutatások azt mutatják, hogy a zene pozitív hatással van ránk különösen olyan ismétlődő feladatok elvégzése során, amelyek nem igényelnek sok kreativitást, mint például a gyártósori monoton munkavégzés.

Ha a munka során ismétlődő feladatok elvégzésére van szükség, amelyek bizonyos idő után unalmassá válnak, mindenképpen érdemes összeállítani mindehhez egy kellemes lejátszási listát. Ennek nem feltétlenül kell dalokat tartalmaznia, már van lehetőség olyan alkalmazások letöltésére is, amelyek a környezet hangjait játsszák le nekünk a háttérben, ami szintén pozitívan hat a koncentrációs képességünkre.

Milyen zene motiválja Elon Musk-ot és Richard Branson-t?

Még a világ legismertebb vállalkozóit is inspirálja a háttérzene munkavégzés közben saját bevallásuk szerint. Elon Musk kedveli Frank Sinatra-t, Andrea Bocelli-t és az egyik legismertebb Monty Python betétdalt, az “Always look on the bright side of life”-ot. Erről így nyilatkozott: 

“Ez egy nagyon vicces dal, mivel a karaktereket abban az időben még keresztre feszítették. De azt hiszem, ez egy jó emlékeztető arra, hogy ne a negatív dolgokra fókuszáljunk az életben. Az én személyes filozófiám az, hogy inkább legyek optimista és tévedjek, mint pesszimista, de igazam legyen.”

Richard Branson a Sex Pistols nagy rajongója, Bill Gates rajong a U2 zenéjéért, Mark Zuckerberg Lady Gaga dalai mellett tette le a voksát, míg Steve Jobs a klasszikus rock nagy rajongója volt.

Hogyan válasszunk zenét a munkához?

Ha kétkezi munkát végzünk, akkor a szöveges zene jó hatással lehet a teljesítményünkre, viszont szellemi munka végzése közben ez akár zavaró is lehet. A kreatívabb és nagyobb figyelmet igénylő munka mellett sem kell lemondanunk a zenéről, nézzünk pár lejátszási listát, dalt ezekre a napokra.

Klasszikus zene

A klasszikus zene még mindig a nagy kedvencek közé tartozik. A kutatások szerint például a barokk zene nagyon jó hatással van a termelékenységre is.

Elektronikus zene

A szöveg nélküli elektronikus zene nem csak segíthet a koncentrációban, de még akár egy nagy lökést is adhat nekünk.

Binaurális ütések

A binaurális ütések a jobb és a bal fülek közötti hangfrekvencia különbséget mutatják, az agyunk pedig megjegyzi ezt a különbséget. A tudósok úgy vélik, hogy ez befolyásolhatja bizonyos részeit, bizonyos működéseit. A koncentrálást 14 és 100 Hz közötti frekvenciával segítik a béta hullámok, azonban nagyobb gyakorisággal ezek akár szorongást is okozhatnak. 

Környezeti hangok

A környezeti hangok lejátszása is segíthet a munkavégzés során, egyesekre kifejezetten jó hatással van a szél hangja, míg másokat az eső zaja motivál. Érdemes tehát olyan alkalmazást keresni, ahol akár kombinálni is tudjuk ezeket a háttérzajokat az aktuális hangulatunkkal. 

https://www.youtube.com/watch?v=MI_aIRCMprk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük