Kategóriák
Fejtágítás

Hogyan hozhat jobb döntéseket?

Azt mondják, átlagosan napi 35 ezer döntést hozunk meg. A legtöbbjük fel sem tűnik, például, hogy mit vegyünk fel, sok közülük nem helyes és ha valamilyen nagyon fontos döntést kell meghoznunk a nap folyamán, akkor felmerülhet a döntésképtelenség érzése is. De hogyan lehet könnyedén meghozni a kevésbé releváns döntéseket és összpontosítani az igazán fontosakra?

A döntésképtelenség egy olyan gyakori probléma, amely a feladatok elhalasztásához, frusztrációhoz, stresszhez vezet. Ha sok apró, irreleváns döntést kell meghozni egy nap, akkor ezek teljes egészében lekötik a mentális energiáinkat, így pedig nem jut elég az igazán fontos döntésekre. A gyakorlatban, ha két lehetőség közül kell választani, általában végül egy harmadik lehetőséget választunk, vagy nem teszünk semmit. Ez a leghatékonyabb és legjobb megoldás.

Nem csak Mark Zuckerberg

Annak érdekében, hogy csökkentse az apró döntéseket, Mark évek óta ugyanazt az inget, farmert és pulóvert viseli. És nem ő az egyetlen. Steve Jobs évtizedekig hű volt fekete garbójához, Warren Buffet pedig szintén ugyanazt a ruhát viseli minden nap. Tim Ferris mindig ugyanazt eszi ebédre, ahogy Set Godin is mindig ugyanazt kéri reggelire.

Barack Obama volt amerikai elnök mondta a Vanity Fairnek:
“Láthatják, hogy csak szürke vagy kék öltönyt viselek. Megpróbálom csökkenteni a döntéseim mennyiségét. Nem akarok foglalkozni azzal, mit eszek vagy viselek. Sok más fontosabb döntésem van, amelyeket meg kell hoznom.”

Kathleen Vohs, a Minnesota Egyetem kutatója szerint a túl sok választási lehetőség felemészti a szellemi kapacitásunkat, erőforrásainkat. Az egyik tanulmányában olyan hallgatókat vizsgált, akiknek egy bevásárlóközpontban rengeteg döntések kellett meghozniuk az üzletekben. A vizsgált diákok annyira elfáradtak mentálisan a sok választásban, hogy ezután rosszabb teljesítményt nyújtottak matematikai problémák megoldásában. A kutatások kimutatták, hogy a döntésektől fáradt elméjű diákok hajlamosabbak voltak halogatni, lassabban oldották meg a feladatokat.

Hogyan lehet kiküszöbölni a döntési fáradtságot Tim Ferris szerint?

Nem minden döntés egyformán fontos, így Tim Ferris a következőket ajánlja:
– Hozzon létre saját szabályokat, amelyek részben automatizálják a döntéseit.
– A döntés meghozatala előtt ne indítson felesleges vitát.
– Ne halassza el a döntéseket későbbre.
– Tanulja meg rövid időn belül meghozni az irreleváns döntéseket.- Készítsen rutint és ne törekedjen a változatosságra. (Ugyanaz az étel kis mennyiségben, ugyanaz a ruha, testmozgás.)
– Ne panaszkodjon gyakran, ismerje fel, amikor így tesz és tudatosan állítsa meg a panaszkodást.

Önnek mi segít, hogy jobb döntéseket tudjon meghozni? 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük