Kategóriák
Fejtágítás

Így készítsd el az első blog bejegyzésedet

Saját blog vagy bemutatkozó oldal indításán gondolkodsz? Szeretnél egy számodra kedves témára/területre fókuszálni? Megosztanád saját tapasztalatod? Hasznos tippeket vagy útmutatót adnál másoknak? A blog remek módja annak, hogy a környezeted megismerje, mivel foglalkozol és miben vagy igazán jó. A WordPress pedig  egy nagyszerű eszköz a blogod elindításához!

Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan:

  • készítsd el a saját bejegyzésedet,
  • szúrj be és szerkessz a szövegeket,
  • adj a bejegyzéshez képeket
  • állítsd be a bejegyzéseid megjelenését
  • publikálj egy bejegyzést

Az első blog bejegyzésed

Bátran írd meg az első bejegyzésedet Word-ben vagy Google Dokumentumban. Ellenőrizd a szöveget, keresd meg és javítsd az elütéseket és helyesírási hibákat. A szöveg előkészítésével a bejegyzés publikálása a WordPressben már csak néhány percet vesz igénybe.

Amint megírtad a bejegyzésedet, jelentkezz be a weboldalad adminisztrációs felületére, és kattints a Bejegyzések menüpontra. Ebben a menüpontban fogod megtalálni a már közzétett, vázlat és függőben lévő bejegyzéseidet. A képernyő bal felső sarkában kattints az Új hozzáadása gombra. 

Bejegyzés > Új hozzáadása

Amennyiben a weboldalra telepített sablonod (pl. Divi) blokk alapú szerkesztővel rendelkezik (Page Builder), úgy a bejegyzésedet annak a segítségével is elkészítheted. Ha a bejegyzésedhez nem szeretnéd használni a blokk szerkesztőt, javasoljuk hogy a WordPress alapértelmezett szerkesztő felületét (Default Editor) használd. 

Editor

Add meg a bejegyzésed címét és másold be a korábban elkészített szövegedet. 

Bejegyzés cím és szöveg

Ha az eredeti szövegben használtad az alábbi tartalmi elemeket, más teendőd nincs is a szöveges tartalommal:

  • a fontosabb szövegek kiemelése (félkövér, dőlt, stb)
  • különböző címsorok használata (csak egyetlen H1 címsort használj, csak a bejegyzés címéhez, illetve a többi kisebb szintű címsor stílust is beállítottad az alcímekhez, pl. H2, H3, stb),
  • A felsorolásokhoz számozott vagy nem sorrendezett lista beállítása (a szöveg könnyebb olvasásához).

Ha minden fenti lépést megtettél, még érdemes egészében átnézni a bejegyzést, ellenőrizni a címeket, esetleg képeket beszúrni.

Képek beszúrása a bejegyzésbe

A bejegyzés szövegébe kattintva helyezd el a kurzort oda, ahová képet szeretnél beszúrni, majd kattints a + gombra és válaszd a Kép nevű blokkot.

Kép beszúrása

A cím és a szövegek szerkesztése

A bejegyzésed áttekintése közben elképzelhető, hogy néhány hibát találsz és javítani szeretnéd őket, például egy címsor stílusát vagy színét és méretét, ehhez csak kattints a szövegbe, az elem tetejénél megjelenik az elemhez tartozó blokk panel.

A blokk panelben beállíthatod az alábbiakat:

  • a blokk típusának vagy stílusának módosítása, 
  • a blokk sorrendjének módosítása a szövegben (drag & drop)
  • mozgatás a nyíl billentyűkkel,
  • címsor módosítása
  • szöveg igazítása
  • félkövér és dőlt stílus be- és kikapcsolása,
  • külső hivatkozás és horgony beszúrása.

A jobb oldali sávban további szerkesztési opciók érhetőek el, pl. Módosítható a betűtípusa, betűmérete és színe is az egyes címsoroknak és bekezdéseknek. Mindig mentsünk el a bejegyzés módosításait – kattintsunk a Vázlat mentése gombra. 

Címsor és szövegek formázása

Hasznos tanács

Elkerülhetjük, hogy minden egyes bejegyzésnél újra és újra be kelljen állítani az általunk preferált betűtípust, méretet és színt, ehhez az admin felületen a Megjelenés > Testreszabás menüben található beállításokat szükséges módosítani, lehetőségünk van a weboldalon megjelenő szövegek stílusát “globálisan” beállítani.

Testreszabás

Hogyan néz ki egy blogbejegyzés?

A bejegyzés megjelenését beállítottuk, nézzük meg, mitől lesz a bejegyzés még ütősebb!

Ezeket a módosításokat végezzük el a közzététel előtt:

  • Közvetlen hivatkozás – a bejegyzés linkje . A bejegyzés címe fog itt általában megjelenni ékezetek és szóközök nélkül, ez a Beállítások > Közvetlen hivatkozások menüpontban, a Közös beállítások résznél módosíthatjuk.
  • Kategóriák és címkék – könnyebb tájékozódást biztosít a weboldal látogatóinak, ha a weboldalon számos bejegyzés elérhető. A kategória egy témába tartozó bejegyzések gyűjteménye, a címkék a bejegyzés mondanivalóját emelik ki kulcsszavak formájában. 
  • Kiemelt kép – ez a kép jelenik meg a bejegyzés tetején
  • Kivonat – a bejegyzés tartalmának rövid összegzése. Érdemes olyan módon megfogalmazni, hogy az felkeltse a látogató érdeklődését, és hajlandó legyen megnyitni és elolvasni a teljes bejegyzést. Ha üresen hagyjuk, akkor a WordPress az első bekezdést fogja helyette megjeleníteni. 
  • Beszélgetés – itt engedélyezhetjük, hogy a látogatók hozzászólhassanak a bejegyzéshez. Ezt a teljes weboldalra kiterjedően beállíthatjuk a Beállítások > Beszélgetés menüpontban.  

Bejegyzés beállításai

A bejegyzés közzététele előtt optimalizáljuk a tartalmat a keresőmotorok számára, hogy könnyebben megtalálják és olvashassák a keresőrobotok a bejegyzés tartalmát.(A keresőmotorok egy külön témakör, amiről majd szintén fogunk írni) Ezt követően a Közzététel gombra kattintva publikálhatjuk a bejegyzést azonnal, de lehetőségünk van időzíteni is a közzétételt az Azonnal feliratra kattintva, ebben az esetben értelemszerűen az itt kiválasztott napon és időpontban fog a bejegyzés nyilvánosan megjelenni.

Bejegyzéseket írni nem egy bonyolult feladat, gyakorlás teszi a mestert. Épp ezért érdemes felkészülni legalább néhány különböző témával, amiről írni szeretnénk. Gondolkozzunk el a bejegyzésünk céljáról: a személyes márkánkat (brand) szeretnénk építeni vele, esetleg a hozzáértésünket szeretnénk megcsillogtatni a látogatók számára. Reméljük útmutatónk segítségével még könnyebb lesz a blogindítás! 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük