Kategóriák
Egyéb Ötletek és tippek

Csapatkohézió – Hogyan építsünk biztos lábakon álló csapatot?

A csapatkohézió elengedhetetlen a hatékony munkához. Azonban, ha megkérdeztek különböző vezetői pozícióban dolgozó embereket, akkor mindannyian mást fognak állítani arról, hogy mi is az elszánt, biztos csapatok alapköve. Ez azért lehetséges, mert a „jó csapat” mindenkinek mást jelent: nemcsak egyénenként változik a definíció, de nagy hatással vannak a különböző környezeti tényezők is. Ezenkívül a csapatvezetők is más és más értékeket részesíthetnek előnyben.

Vannak olyan tényezők, amelyek azonban nélkülözhetetlenek egy biztos lábakon álló, összetartó, és produktív csapathoz, bármilyen iparágról is legyen szó. Ezeket foglaltuk Nektek össze ebben a bejegyzésünkben. Akár csapatvezető vagy, akár nem, a következő 5 alapvető elemet mindenki figyelmébe ajánljuk.

Őszinteség

Alapvető emberi erényünk, ha őszinték vagyunk. Nemcsak a saját életünket könnyíthetjük meg vele, de emberi kapcsolatainkon is jelentősen javíthatunk. Csapatmunkában is az egyik legfontosabb dolog, hogy őszinték legyünk társainkhoz. Ha valamit nem értünk, akkor kérdezzünk vissza! Nagyon kevés az olyan ember, vagy talán nincs is olyan, aki képes a gondolatolvasásra. Ne hagyjunk ki részleteket a beszámolókból, és ne is hazudjunk, amikor tényekről van szó! Ha igent szeretnénk mondani, akkor mondjunk is igent, de ha nemet, akkor merjünk nemet mondani! Ha mi őszinték vagyunk, akkor hozzánk is őszinték lesznek.

Bizalom

Megbízni másokban elég rémisztően hangzik néha. Ne féljünk delegálni feladatokat! Bízzuk meg csapattársainkat különböző kisebb task-okkal, akkor mi is könnyebben boldogulunk a hosszú, véget nem érő to-do listánkkal, és alkalmazottaink, munkatársaink önbizalmát, önállóságát és terhelhetőségét is építhetjük vele.

Kölcsönös tisztelet

Az „azt adjunk, amit kapni szeretnénk” mondás itt is iránymutató lehet. A jó kapcsolatok kialakításához szükségünk van kölcsönös tiszteletre. Vezetőként pedig nekünk a feladatunk, hogy ehhez megalkossuk a táptalajt. Mivel a csapat ránk fog tekinteni példaként, nekünk kell megmutatnunk, hogyan is működik ez a dolog. Bánjunk tisztelettel mindenkivel és cserébe mi is ugyanezt fogjuk visszakapni. A kölcsönös tisztelethez tartozik, hogy kedvesen, megértően fordulunk a másikhoz, figyelmesen meghallgatjuk őt, aktívan visszakérdezünk. És ez csak néhány példa a hosszú listából.

Elismerés

Az elismerést motivációs eszközként és jutalomként is alkalmazhatjuk, mindkét szerepkörben pozitív tulajdonságokkal felruházva. Manapság egyre fontosabb, hogy az emberek úgy érezzék, megbecsülik őket. Elvégre számtalan másik cég van, ahol dolgozhatnának, de ők mégis minket választottak valamilyen oknál fogva. Akkor adjuk meg nekik a lehetőséget, hogy jól is érezzék magukat a pozíciójukban és ismerjük el, ha valamit jól csináltak! Az elismerés mellett azonban nagy jelentőséget kell tulajdonítanunk az őszinte feedback-nek is, hiszen, ha csak dicsérünk, akkor nem adjuk meg a lehetőséget alkalmazottainknak, hogy fejlődjenek.

Támogatás

A támogatás hiánya teljes széteséshez vezethet. Vezetőként a mi felelősségünk, hogy egy biztonságos környezetet alakítsunk ki minden egyes csapattag számára. Morális és pénzügyi támogatással elérhetjük, hogy alkalmazottaink, munkatársaink motiváltak legyenek, élvezzék, amit tesznek, és ne csak nyűgként kezeljék a munkát és a feladatokat.

Ezek a legfontosabb tényezők ahhoz, hogy biztos alapokon álló csapatot alakítsunk ki. Ti hogyan éritek el, hogy a csapatotok jól működjön?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük