Kategóriák
Ötletek és tippek

Hogyan kerüljük el a kiégést?

A kiégés egy sokáig megkérdőjelezett pszichológiai jelenség volt, elvégre se a nagyi se a nagypapa nem panaszkodott ilyesmiről, pedig hát ők is ott dolgoztak a mezőn napi tizensok órában. Azonban ahogy a társadalmunk szerkezete változott az elmúlt évszázadban, úgy változtak meg az elménkre nehezedő behatások is. Az új kihívások meg új problémákat is szülnek, melyeket csak úgy hidalhatunk át, ha megismerjük őket!

A pihenés szent

A munka sokak számára egy minden nap kegyetlenül teljesítendő sprintfutásra emlékeztet, ahol reggel eldördül a startpisztoly, míg este, remélhetőleg, átszakad a célszalag. Azonban a munkavégzés a psziché szempontjából sokkal inkább egy maraton, ahol bizony a feladatok nem tűnnek el este öt után. A cél tehát az, hogy mint minden maratonfutó, megtanuljuk beosztani az erőnket, és ne csak az adott napot próbáljuk túlélni. Tervezzünk előre, az esti pihenési órákat meg foggal körömmel védelmezzük, különben a maratonunk felénél már el fogunk hasalni!

Írj magadnak egy levelet

A napi hajtásban néha könnyű megfeledkezni az összképről. Annyira bele tudunk temetkezni a problémákba és feladatokba, hogy bárkit könnyen elfoghat a tornyosuló teendők nyomasztó, fullasztó érzete. Ilyenkor hasznos, ha kap az ember néhány bíztató szót egy olyan valakitől, aki átlátja a nagy egészet. De mi van, ha épp nem ér rá se a munkatárs, se az otthoniak? Ilyenkor rettenetesen hasznos lehet saját magad segítségül hívni egy levél formájában, amit hónapokkal ezelőtt írtál – magadnak! Már egy néhány pozitív, az erényeinket és sikereinket felsoroló kedves bekezdés is hatalmas erőt adhat a nehezebb napokon, hát bátran írjuk meg.

Engedd el

Manapság szinte mindenhonnan maximalizmusra nevel minket a média. Légy tökéletes, kitartó, könyörtelen. Azonban arról ritkán esik szó a reklámkampányokban, hogy mi is van akkor, amikor a tökéletes nem jön össze. Arról lehet vitatkozni, hogy van-e egyáltalán olyan, hogy tökéletes munka, pillanat, vagy éppen élmény, de ha van is, biztosan nem tart örökké. Ezt felismerni munkavégzés közben sokat segíthet abban, hogy ne égjünk ki. Egy projekt sose lesz 100%-os, így jobb, ha megtanuljuk elengedni az apró dolgokat, és az eredményekre fókuszálni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük