Kategóriák
Ötletek és tippek

Mit (ne) hallgass munka közben?

Ugye neked is van néhány kedvenc dalod, amelytől a legnagyobb dugó vagy nyári forróságtól lomhán mozgó tömeg közepén is úgy érzed, ki tudod fordítani a világot a sarkaiból? Akkor alaposan gondold át, ez szóljon-e aktív munka közben!

Ma a technikának köszönhetően az élet több hasonlóságot mutat egy musicallel, mint valaha. Fülhallgatóval rójuk az utcákat, végtelen zenés tömegjelentben haladunk a hétköznapi díszletek és statiszták között, akiknek többsége szintén a saját zenés moziját élvezi; az autók rádiójában egyik sláger éri a másikat, számos üzletben pedig félóránként legalább egyszer felcsendül a Despacito.

Produktív zenehallgatás vagy effektív csönd?

Munkavégzés közben is rendszeresen hallgatunk zenét: az open office érájában így próbáljuk meg kizárni a külvilágot, home office-ban pedig bezárni azokat a csábító köröket, amelyek csökkenthetik a produktivitást (családtagok  legrosszabbkor érkező kérdései, lejárt mosás pittyegése, sikító gyerekek a balkon alatt, mindenki, aki az utcán felhőtlenül élvezi a nyarat, míg mi laptop előtt verjük a klaviatúrát, stb.). Vajon a munka közbeni zenehallgatás csökkenti vagy elmélyíti a koncentrációt? Mire figyelj, és mit (ne) hallgass, ha mindenképpen háttérzajra/zenére vágysz?

Ne kapcsold be a tévét!

Még akkor sem, ha a kedvenc zenecsatornádat hallgatnád, hiszen az esetleges reklámok elterelhetik a figyelmedet (igen, még egy Pamper’s reklám is, és igen, akkor is, ha egyelőre nem vagy a márka fogyasztója!). Még véletlenül se tévedj olyan adóra, ahol a Jóbarátok vagy a Trónok Harca epizódjai futnak! Szerintünk érted, miért ne.

Kerüld a YouTube-ot!

Még mindig a legnépszerűbb videómegosztó platform, de minden egyes 30 (vagy több) másodperces reklámblokk produktivitás gyilkos. Ha cikkírás, programozás, szerkesztés vagy bármilyen egyéb munka során visszatérően a fénylő haj titkairól vagy a SurveyMonkey-ról kell előadást hallgatnod, lehet, hogy a nehezen megszerzett work flow elvesztésével kell fizetned érte. És a drága időddel…   

Semmi nosztalgia, semmi újdonság!

Bármennyire is szeretnéd előhalászni egy-egy korszakod emblematikus dalát, ne munka közben tedd! Régi barátságok és szerelmek felemlegetése nem segít a jövőbe mutató feladat elvégzésében. Igyekezz kerülni a legújabb zenéket is, mert az ismeretlen dalok felfedezésének meglepetése dopamint szabadít fel benned, amely a koncentrációdat az örömteli zenehallgatásra összpontosítja az aktív munka helyett. 

Óvakodj a törp… dalszövegtől!

Feltéve, ha olyan nyelven íródott, amelyet te is értesz. Ha imádod a punjabi technót, és eredményes feladatmegoldásra sarkall, hajrá! Azonban elképzelhető, hogy a Queen, Ed Sheeran vagy Punnany Massif dalszövegei elvonják a figyelmedet. Ha rontottál már el számolást vagy szórendet a zene miatt, illetve újra kellett olvasnod néhány sort, hogy felfogd az értelmét, tudod, miről beszélünk. A kontraproduktivitás ösvényére keveredtél, ha munka közben sikerült memorizálnod a kedvenc zenei újdonságod szövegét.

Hallgass koncentrálást segítő playlisteket Spotify-on!

Ha a többséghez tartozol, munka közben – feltéve, ha nem nagyfokú monotonitást igénylő feladatot végzel – nem jó választás sem a metálhörgés, sem a szövegelős Hip-Hop. A produktivitást, fókuszáltságot azonban bizonyos zenék fokozhatják. A Spotify klasszikus zenei gyűjteménye vagy koncentrációt elősegítő válogatása, esetleg kifejezetten elmélyült munkához való “dalszedete” segíthet. Pozitív hatásúak lehetnek a specifikus meditációs zenék is.

Egy biztos: ha elkaptad a munka fonalát, és lendületben vagy, szinte minden körülmény jelentősége – a szükséges eszközök, internet és kávé mesterhármasán kívül – eltörpül az alkotás, az aktív munka élménye mellett – történjen az csöndben vagy zenével a füledben. Produktív munkát kívánunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük