fbpx
  1. Home
  2. The Hosting
  3. Problémák és megoldások
  4. Mit tegyek, ha tárhelyemen magas a CPU terhelés?

Mit tegyek, ha tárhelyemen magas a CPU terhelés?

Az osztott tárhelyen elhelyezett weboldalak CPU felhasználási statisztikája a webszerver működéshez szükséges időt képviseli.

A megnövekedett CPU terhelésnek több oka lehet

  • A weboldal vagy annak egy része magas látogatottságnak örvend, ezért kérjük, ellenőrizze a weboldal logokat, és útmutatónk segítségével figyelje meg az oldal terhelését.
  • A weboldal lehetséges támadás áldozata lett. Ellenőrizze a tárhely tartalmát, nem növekedett-e meg a nem kívánt fájlok száma, mint például megjegyzések a fórumon. Nézze át a .htaccess fájlban megadott beállításokat. A forgalmi statisztikák adataiban figyelje meg, mely országokból érkeznek a lekérdezések. Ha ezek külföldről, egzotikus országokból érkeznek, a weboldalra valószínűleg külső behatolás történt. Hasonlítsa össze az oldal tartalmát régebbi mentésekkel. A biztonság kedvéért frissítse a belépési jelszavakat.
  • Abban az esetben, ha a weboldala forgalma jogos és mégis növelt I/O forgalmat tapasztal, a magas terhelést a PHP alkalmazás helytelen megírása is okozhatja. Nézze át a forráskódot, nem olvas vagy ír nagy mennyiségű fájlt feleslegesen.
  • Problémát egy spammal telített adatbázis is jelenthet. Az ilyen adatbázisra (általában több GB nagyságú) irányuló kérések feldolgozása hosszú időt igényel, ami magas CPU és I/O terhelést eredményez. Ennek következtében a weboldal is lelassul. Ellenőrizze az adatbázisok tábláit, főleg azokat amelyek megnevezése tartalmazza a “comments” kifejezés. Nézze át, hogy nem tartalmaznak-e nem kívánatos, főleg külföldi címekre irányuló hozzászólást. Az ilyen nem kívánatos bejegyzéseket törölje az adatbázisból és a táblákat pedig védje le CAPTCHA vagy GeoIP segítségével.

Hogyan csökkentheti a CPU terhelést:

  • Kapcsolja be a weboldal cache-elés elérhető formáit.
  • Fontolja meg a PHP változat frissítését a jelenlegi legmagasabb változatra és a legújabb változatú adatbázis szerver használatát. Ha egy szabványos CMS rendszert használ, mint például a WordPress, Joomla!, vagy Drupal, javasoljuk, hogy frissítse a legújabb változatra. A frissített változat fejlettebb, így gyorsabb is. Az újabb rendszerek biztonsági rendszere fejlettebb, így a támadó kevesebb biztonsági rést használhat fel a bejutáshoz.

Ha a weboldala forgalma és forráskódja megvizsgálása után is megnövelt CPU terhelést tapasztal, lehetséges, hogy az osztott tárhely nem felel meg az oldal üzemeltetésére. Ebben az esetben fontolja meg a szerveres megoldásra (virtuális szerver) váltást. A megnövelt CPU, leterhelt tárhely veszélyeztetheti az osztott szerveren lévő többi tárhely működését. Ebből az okból kifolyólag megkérjük, hogy váltson virtuális szerverre.

Updated on 1. március 2019

Hasznos volt ez a cikk?

Related Articles

Szüksége van segítségre?
Nem talált választ a kérdésére? Vegye fel a kapcsolat ügyfélszolgálatunkkal.
Kapcsolat felvétele