Kategóriák
Hírek

A MySQL 8 és MariaDB 10.3 már elérhetőek nálunk is

A sebesség felgyorsulását gyakrolatilag minden művelet esetében meg lehet figyelni, akár olvasás/íráskor vagy kötegelt I/O műveletekről legyen szó. Ezt támogatva megjelentek az úgynevezett Resource Group-ok amivel egyes folyamatokhoz dedikált hardver erőforrásokat csatolhatunk, ezzel biztosítva a zökkenőmentes működést nagyobb terhelés esetén is.

Másik oldalról, nagy hangsúlyt kap a MySQL 8-ban a szerepek (roles) támogatása. Ennek segítségével létrehozhatunk jogosultsági csomagokat amiket aztán a hozzáférési szinteknek megfelelő felhasználókhoz társíthatjuk, így minden felhasználó pusztán azokhoz kap jogot amihez mindenképpen szüksége van, növelve a rendszer biztonságát.

Érdekes trükk még a láthatatlan indexek (invisible index) bevezetése. SQL lekérdezések hibakeresésnél nem kell kitörölni az indexet. Elég ha láthatatlanként jelöljük és a MySQL ilyenkor figyelmen kívül hagyja. Így könnyen kiderülhet, hogy van-e bármilyen hatása a teljesítményre módosítás nélkül. 

A webes fejlesztők is fellélegezhetnek, a MySQL 8-tól az alapértelmezett táblák már UTF8MB4 karaktertáblát fogja használni, leváltva a latin-1-et. Az UTF-8 a web legelterjettebben használt karakterkódolási formája, így ennek a változtatásnak köszönhetően jelentősen egyszerűbb lesz a webes tartalmak kiszolgálása MySQL 8-ból. 

Upgrade-elni MySQL 5.7-ről MySQL 8-ra nem jelenthet nagy problémát. Elsőre nagy ugrásnak hangzik, de a 6-os és 7-es verziókat átugrották, így ez a természetes következő verzió. Részletesebb információért lásd a dev.mysql.com oldalt.

MariaDB 10.3 nem hoz hatalmas újításokat, elsősorban a stabilitásra, lekérdezések sebességére és bugfixekre fókuszáltak a fejlesztők. A nálunk eddig megtalálható 10.1-es verzióról upgradelés minden további nélkül egyszerűen lehetséges. Részletek a változásokról itt található: mariadb.com

Béta verzió

A MySQL 8 és a MariaDB 10.3 a rendszerünkben az első időszakban “béta” címkével lesz ellátva. Ez elsősorban azért van mert bizonyos funkciók, mint például a statisztikák, nem lesznek elérhetők, másrészt szeretnénk látni normális működés alatt is az adatbázisokat. A béta megjelelölést nagyjából egy hónap után le fogjuk majd venni. 

mysql8-webadmin-beallitas
A MySQL 8 és MariaDB 10.3 verziók a WebAdmin felületén

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük