Kategóriák
Fejtágítás Uncategorized

Találd meg a legjobb WordPress sablont a weboldaladhoz

A WordPress weboldalunk megjelenése és működése nagyban függ a választott sablontól. Nehéz pontos iránymutatást adni, hogy miként válaszd ki az ideális sablont, mert mindannyiunknak eltérő igényei vannak. Szerencsére az aktuális sablon funkcionalitását ki lehet egészíteni bővítménnyekkel, ha úgy érzed hiányzik belőle néhány apróság.

Egy példa erejéig tegyük fel, hogy szeretnénk megtanítani az embereknek a szövegírás fortélyait. Ehhez csupán online jelenlétre (jellemzően weboldalra vagy blogra) és sok, hasznos bejegyzésre van szükség a témavl kapcsolatban. Ha egy látogató  a bejegyzéseink alapján úgy véli, hogy a téma szakértői vagyunk, akkor a megadott elérhetőségeken el tud majd érni (pl. telefonon, vagy email küldő kapcsolati űrlapon keresztül).

Másik példa: van egy családi vállalkozásunk és házi készítésű termékeket árusítunk. Kézenfekvő megoldás egy jól működő webshopot indítani (online leadott rendelések, automatikus számlázás, online bankkártyás fizetés, időben történő kiszállítás). 

Mindkét fenti példából látható, hogy a weboldal célja az adott termék / szolgáltatás eljuttatása a végfelhasználóhoz, ugyanakkor ezek a weboldalak különbözően fognak megjelenni, mert az értékesítés módja eltérő.

Ebben a cikkben bemutatjuk, miként lehet kiválasztani, telepíteni és bekapcsolni a sablont a weboldalunk adminisztrációs felületén, mire érdemes figyelni a sablonok keresésekor, és hogy miként lehet törölni a felesleges, alapértelmezett sablonokat.  

5 Fontos kérdés

Ne kezdjük el keresni megfelelő sablont a weboldalunkhoz, amíg nem tudjuk a választ a következő 5 kérdésre. Enélkül nem fogjuk tudni, hogy pontosan mire is van szükségünk:

  1. Miért szeretnénk weboldalt, mi a célja?
    Blogolás? “Énmárka” építés, esetleg online értékesítés? Ezekre mind alkalmas a WordPress.
  2. Hogy nézzen ki majd az oldal?
    Választhatunk előre beállított színpalettát, betűtípusokat, de ha van már a vállalkozásnak meglévő arculata akkor érdemes azt használni.
  3. Milyen funkciókra lesz szükség?
    A látogató kapcsolati űrlapon keresztül emailt küldhet, letölthet egy ekönyvet, szobát foglalhat, terméket vásárolhat, rendszeres hírlevélre iratkozhat fel. Az eszközök tárháza ettől függ. Elegendőek számunkra a képek és szövegek, vagy szükségünk van űrlapokra, gombokra, hírlevél feliratkozások gyűjtésére, megrendelések és számlák készítésére, készletkezelésre, online fizetési lehetőségre?
  4. Milyen technikai tudással rendelkezünk?
    Egyszerű, előre definiált sablonokra van szükségünk, ahol csak a tartalmakat kell lecserélni, vagy magunk szeretnénk a weboldalt elrendezését elkészíteni, pl. egy “fogd-és-vidd” szerkesztőben?
  5. Mennyi pénzt / időt szánunk a weboldal elkészítésére?
    Előnyben részesítjük az ingyenes sablonokat, aminek a funkcióit esetleg bővítményekkel szükséges kiegészíteni, vagy inkább fizetnénk egy “jól felszerelt”, de cserébe funkciókban gazdag sablonért?

Sablon kiválasztása és telepítése a WordPress-ben

A weboldal admin felületén állítható be az aktív sablon. Kattintsunk a Megjelenés > Sablonok menüpontra. Az alapértelmezetten telepített sablonok fognak megjelenni (új WP telepítés esetén), az első sablon mindig az éppen aktív (tehát ez a sablon jeleníti meg a tartalmakat a látogatók számára).

A sablont bármikor lecserélhetjük. Kattintsunk az Új hozzáadása gombra, ekkor megnyílik a WordPress közösségi ingyenes sablonjainak listája. Ezeket az Ajánlott, Népszerű, Friss és Kedvelt szempontok alapján áttekinthetjük, vagy rákereshetünk konkrét kifejezésre a keresősávban.

sablonok listája

sablonok szűrése

Minden itt megjelenő sablon ingyenesen használható. Több, mint 8.300 sablon közül válogathatunk. Az egyes sablonokról az alábbi információkat láthatjuk: 

  • Részletes leírás a sablonról (célcsoport, milyen vizuális szerkesztővel működik, link az esetleges demó változathoz, stb)
  • Mikor frissítették a sablon kódját, 
  • Nagyságrendileg hányan telepítették / használják a sablont, 
  • Kompatibilis-e az általunk használt WordPress verzióval, 
  • A sablont hányan és miként értékelték,
  • Rendelkezik-e valamilyen fordítással, (pl. magyar nyelven).

Amikor egy sablon fölé visszük a kurzort, megjelennek a Részletek és Előnézet gombok. Az Előnézetben bal oldalt a sablon információi jelennek meg, tőle jobbra pedig a sablon minta tartalommal feltöltött állapotát láthatjuk (pl. miként fognak weboldalunkon a bejegyzések, címek, bekezdések, linkek és egyéb elemek megjelenni).

A sablon részletei és előnézete

Ha megfelelő számunkra a sablon, kattintsunk a Telepítés gombra, majd az Aktiválásra. A sablon megjelenése módosítható a Testreszabás menüpontban, pl. a használt színek, betűtípusok és betűméret tekintetében. A választható opciók mennyisége és mélysége a választott sablontól függ. 

Felesleges sablonok törlése a WordPressből

Töröljük azokat a sablonokat a weboldalunkról, amiket már nem használunk (pl. csak kipróbáltuk), ezáltal tárhelyet és erőforrást szabadíthatunk fel. Vigyük a kurzort a törlendő sablon fölé, kattintsunk a megjelenő Részletek feliratra, a felugró ablakban pedig a Törlés gombra. A törlés során a felvitt oldalak, bejegyzések és egyéb tartalmak nem törlődnek, a sablon törlése nem érinti ezeket.

Sablon törlése

Az ideális sablon ismérvei

Ahogy említettük, nincs tökéletes sablon mindenki számára, de néhány alapvető feltételt érdemes szem előtt tartani a sablonok keresésekor:

  • Reszponzivitás
    Az emberek sokféle eszközről böngészik a weboldalakat, az okostelefont az emberek jelentős többsége előnyben részesíti az internet eléréséhez. Fontos, hogy a weboldalunk jól nézzen ki és használható legyen minden eszközön (asztali pc, tablet és mobil). 
  • WordPress kompatibilitás
    A sablon kompatibilitása a használt WordPress verzióval nagyon fontos, ennek hiánya működési vagy megjelenési hibákat eredményezhet. 
  • Nyelv és betűkészlet
    A választott sablon rendelkezik a kívánt nyelvi fordítással? Támogatja-e a sablon a magyar nyelvben használt rövid és hosszú magánhangzókat (árvíztűrő tükörfúrógép)?
  • Blokk szerkesztő
    A sablon tartalmaz-e blokk szerkesztőt, vagy egy bővítmény szükséges ehhez? Minél több bővítményt telepítünk a weboldalunkra, annál lassabban fog működni, betöltődni, illetve érdemes minél kevesebb felesleges funkciót tartalmazó sablont választani (a sablon tartalmazhat például webshopokhoz szükséges modulokat, amikre egy egyszerű blog esetében nincs szükség).